Борисов поиска анулиране на целия конкурс в научния фонд 12.02 | 17:21

Премиерът помоли научната общност за търпение и мъдрост

От Филипа Тодева

Моето мнение е, че трябва да се анулира целият конкурс за проекти във фонда "Научни изследвания". Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с научната общност.

"Това, което е зависело от мен, съм го направил. Сега трябва да се разберете. Това, което поискахте – министър, фонд, съм ви изчистил терена. Моят съвет към вас е – намерете най-добрия арбитър между вас. Ние не може да сме ви арбитър. Проявете още малко търпение. Преди 15 дена имахме една ситуация, сега нещата са други. Моля ви за търпение и мъдрост”, каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Премиерът изтъкна, че е взел най-правилното решение с отстраняването на Сергей Игнатов от поста на министър.

Той припомни, че резултатите от проверката във Фонд "Научни изследвания", са предадени на прокуратурата.

"И в 2008 г. е имало проверка. Станишев среща ли се с вас, даде ли я на прокуратурата?”, попита Борисов учените.

Новият министър проф. Стефан Воденичаров призова колегите си от научната общност да започнат да решават проблемите стъпка по стъпка, конструктивно и без емоции.

"Всички стъпки, които са предприети през последните 8 дни са съгласувани с всички страни и това е пътят, по който да се върви. Днес във фонда няма никой. Днес сутринта едва съм разрешил въпроса с тока в сградата. Няма на кого да се дадат оставките. Вчера предприех да анулирам две направления и към мен има заведени 10 дела. Аз ще ги понеса”, каза министърът.

По негово мнение е необходим нов правилник на Фонд "Научни изследвания", както и да се създаде контролен орган в самия фонд.

Водещи

Най-четени