Борисов поиска оставки в БНБ 15.07 | 14:24

Лидерът на ГЕРБ е категоричен – още утре трябва да се смени ръководството на Централната банка, за да се успокои системата

От iNews.bg

Оставката на ръководството на БНБ трябва да е точка първа, ако има дневен ред на парламента тази седмица. Това обяви в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите на Борисов още утре трябва да се смени ръководството на Централната банка, за да се успокои системата. Бившият премиер нямал фаворит и смята, че след консултации е необходимо да бъде посочен финансист, който да има авторитет. 

Бившият премиер е категоричен, че сегашните ръководители на БНБ "страдат от липса на репутация". Не мога да приема алтернатива, предложена от Искров и компания за КТБ, защото не им вярвам, посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни, че когато преди 2-3 години са предложили Иван Искров начело на БНБ за втори мандат, са го направили, защото от ЕЦБ са настоявали за максимално спокойствие за БНБ, "тишина и пълен консенсус по нейното управление".

По думите му в момента "репутационно правителството и БНБ до такава степен са дискредитирани, че действително трябва да ползваме възможно повече помощ от европейските партньори". Лидерът на ГЕРБ препоръча още през септември, когато се конституира Европейският банков съюз, страната ни да подаде сигнал в него, да се търси и помощ от ЕК.

 

Водещи

Най-четени