Борисов поиска от външния министър на Холандия подкрепа за Шенген 05.06 | 12:31

Премиерът и Стеф Блок обсъдиха взаимодействието за сигурността в ЕС

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Стеф Блок обсъдиха актуални въпроси от дневния ред на Европа, както и теми от взаимен интерес.

На срещата беше подчертано, че България продължава да следва целта си да бъде възможно най-близко до интеграционните процеси в ЕС. Министър-председателят Борисов изтъкна, че присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Нидерландия е ключова. "Това ще гарантира пълноценното участие на България в съвместните европейски усилия за адекватно справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС", подчерта премиерът Бойко Борисов.

Mинистърът на външните работи на Кралство Нидерландия отбеляза, че страната ни успешно се справя с опазването на външната граница на Европа. В хода на разговора Бойко Борисов заяви, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква последователни усилия в две ключови области – засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

По време на срещата беше отбелязан и напредъка на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. "Оценяваме доброто сътрудничество с Европейската комисия по този въпрос и очакваме от нашите европейски партньори също да оценят нашите добри резултати, както и нашата решимост да продължим процесите по необратим начин", каза министър-председателят Борисов.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов заяви, че България високо цени подкрепата на Нидерландия за кандидатурата на страната ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и очакваме конструктивна помощ за започване на преговори възможно най-скоро. Подкрепа очаква и страната ни във връзка с кандидатурата за седалище на Европейския орган по труда.

Конструктивното двустранно сътрудничество също беше акцент в разговора между българския министър-председател и министър Стеф Блок. Засилването на партньорството беше обсъдено в контекста на 110-та годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Нидерландия.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че е изключително важно Нидерландия да остане водещ инвеститор в страната ни, като се запазят позитивните тенденции в двустранната търговия и да се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар. През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро. Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на преки чуждестранни инвестиции в България.

Водещи

Най-четени