Борисов покани Барозу да пререже лентата на метрото 29.05 | 20:11

Метростанцията на софийското метро пред ЦУМ и първата фаза от проекта за археологически музей се очаква да бъдат завършени през август

От Ивелина Георгиева

Метростанцията на софийското метро пред ЦУМ и първата фаза от археологически музей се очаква да бъдат готови през август месец. Желанието на премиера Бойко Борисов е тя да бъде открита на 25 август от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов след като направи инспекция заедно с регионалния министър Лиляна Павлова на строителните дейности на метрото до ЦУМ, предаде агенция "Фокус".

Усилено напредва работата по изграждането на първия етап от културен комплекс "Сердика". 

Проектът е разпределен в три фази. По първата фаза се работи в момента и дейностите по нея са доста напреднали, поясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Екипът на министър Рашидов, строителите на обекта и археолозите са работили с изключително сериозни темпове.

Министър Рашидов заяви, че почти е приключило проучването по втория етап от изграждането на комплекса и стартирането му може да започне до месец-два. В момента текат процедурите, по които трябва да бъде приет проектът.

За последния етап още се правят археологически проучвания.

Първата фаза ще съвпадне с откриването на метрото, а втората и третата фаза ще се изпълняват в рамките на тази и следващата година. Така археолозите ще могат да си свършат изцяло работата и да представят всички документи в Министерството на културата, допълни министър Павлова.

"Археологията е като риболова – има вода, има тапа, има небе. Само тапата се вижда, и Господ знае кой има горе в небето, Господ знае, какво има долу във водата. Така е и в археологията – никой не знае какво ще ни поднесе земята", коментира културният министър.

За да бъде направено всичко перфектно археолозите трябва да работят спокойно и да не им се дава зор, а още по-малко да се поставят конкретни дати и срокове, заяви Вежди Рашидов.

Предвидено е, когато проектът, който представлява туристическа атракция, бъде завършен и има изцяло готов музей, съответно да се плаща и такса.

Министерството на културата получи 16 млн. лева от Оперативната програма "Регионално развитие”, за да може в този нов музей на площ от 19 хил. кв.м да бъде експонирано безценното археологическо откритие, направено в културен комплекс "Сердика". Всички експонати ще бъдат поставени в стъклени витрини, така че довършителните строителни работи, както и преминаването на граждани, да не ги увредят.

Министър Павлова уточни, че проектът трябва да приключи до края на 2013-а година, а изграждането му ще струва 30 млн.лв.

Водещи

Най-четени