Борисов прати младите в бюрата по труда 10.05 | 11:54

Би било много голяма глупост и от работодателите да не се възползват от стажовете, смята премиерът

От Кремена Бедерева

Огромни пари стоят - който не ги използва, после да не се сърди. Използвам случая - да ме чуят всички, които са до 29 години и са безработни - да отиват в бюрата по труда, защото това е рядък шанс. И работодателите да се възползват.

Премиерът Бойко Борисов призова младите хора и работодателите да се възползват от схемите за заетост по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”, предаде Агенция "Фокус”. Премиерът откри стажантска програма. Средствата за стажантската програма са по схема "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж”.

Премиерът каза, че в периода 2007 – 2009 г. по ОПРЧР са усвоени 4 млн., а в периода 2009 – 2012 - 150 млн. лв. Имаме още 130 млн. лв. да усвоим, каза Борисов.

Заплатата през 6-те месеца на стажа е между 400 и 800 лв. с платени осигуровки. Би било много голяма глупост, и от младите хора, и от работодателите да не се възползват, подчерта министър-председателят.

Продължава интересът на бизнеса и служителите за стажуване на млади хора в предприятията, каза от своя страна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, които също присъства на откриването на стажантската програма.

877 частни компании в момента предоставят работа на 1550 млади хора за стажуване в предприятията, отбеляза министърът. "Не трябва да допускаме младите хора дълго да остават на борсата, в бюрата по труда", отбеляза Младенов.

"Интересът към схемата става все по-голям. Ще направим всичко възможно по 200 души на седмица да бъдат наемани до края на програмния период", каза Младенов.

От 2009 до сега са усвоени 150 млн. лв., има още около 130 млн. лв.

Водещи

Най-четени