Борисов разговаря с Меркел за утрешната среща на В4 в Прага 14.02 | 20:18

Премиерът е подчертал необходимостта от общо решение на ЕС за спиране на мигрантите

От iNews.bg

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор по негова инициатива с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, съобщиха от правителствения пресцентър.

Премиерът е запознал канцлера с позицията на България за предстоящата утре Среща на върха в Прага на лидерите от Вишеградската четворка. Борисов е потвърдил още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Македония и Гърция.

Премиерът е подчертал и необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и е призовал за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток, като е засвидетелствал готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Европа с усилие за редуциране на нелегалната миграция. Премиерът е изткнал и важната роля на европейската солидарност и отражението й върху европейската кохезионна политика.

Борисов призова канцлера Меркел за подкрепа в усложнената ситуация на българо-гръцката граница, където поради протестните действия на гръцките фермери страната търпи икономически загуби всеки всеки ден.

Водещи

Най-четени