Борисов раздава айфони и айпади на "интелекта" на България 12.09 | 13:05

Премиерът и министърът на образованието наградиха родните медалисти в международни състезания и олимпиади

От Ивелина Георгиева

Премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието Сергей Игнатов наградиха "интелекта" на България с последен модел айфон и айпад.

Айпад получиха 62-мата български медалисти в международни състезания и олимпиади. Техните ръководители пък получиха последния модел айфон, а училищата бяха наградени с по 10 хил. лв.

Днес награждаваме интелекта на България, защото имаме изключително високи постижения на олимпиади и състезания, подчерта министър Игнатов.

В последния доклад за конкурентоспособност на нашата страна България се е придвижила с 12 пункта напред, похвали се той.

В системата на висшето образование страната ни е напреднала с 10 пункта нагоре. Откакто съществуват изследвания за конкурентоспособност, ние не сме имали по-добър резултат в сферата на висшето образование, посочи образователният министър.

От своя страна, премиерът заяви, че се гордее с младия интелект на България и препоръча на младежите като дойдат на власт да отидат на първите две-три места в тази класация.

Нашата роля е да ви създадем тези условия, да ви подпомогнем материално и да придвижите държавата с 30-40 пункта напред, каза Борисов.

Той поясни, че десетте хиляди лева, не е дават само с академична цел и посъветва младите ученици да се повеселят и да си организират някоя екскурзия, защото в последните години животът не е хубав.

Софийската математическа гимназия получи допълнително 10 хил. лева, защото колективът на медалистите бе много голям.

"Игнатов, да дадем допълнителна награда за тези хора”, обърна се премиерът към образователния министър.

Водещи

Най-четени