Борисов раздава „живи пари“ на цялата палитра от университети 07.11 | 10:52

МОМН работи по 3 проекта за усъвършенстване на управленския потенциал на университетите

От Ивелина Георгиева

Цялата палитра от университети получава не малко пари по тази програма. Това каза премиерът Бойко Борисов, който връчи договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование по ОП "Развитие на човешките ресурси".

"Това е поредният път, в който се събираме и го правим с една единствена цел – първо, да има добро съревнование между вас, и второ – всеки един от вас да знае неговите колеги в страната какво правят и какви проекти се печелят". Така премиерът се обърна към ректорите на висшите училища, които получиха финансова помощ, в размер на 10,3 млн. лв.

Според Борисов в ХХІ-ви век безспорно електронното обучение е едно от модерните и много важни средства за обучение на младите хора. По думите му така се пестят пари и време, а работата с компютри не е проблем за младите. "Електрониката е така, че това е тяхното ежедневие", коментира Борисов.

Той допълни, че това са "живи пари, които отиват директно, в сфери важни за всяко едно учебно заведение". Премиерът подчерта, че иска да насърчи университетите да кандидатстват и да печелят проекти.

"Не смятайте, че колегите, които работят по европейски проекти, се къпят в злато. Тяхното заплащане е много минимално", посочи ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Иван Илчев, след като получи договора за безвъзмездна финансова помощ за над 3 млн. лв. за 5 проекта.

Такава помощ получиха 18 университета в цялата страна, сред които и Техническият университет в София, който получи 814 хил. лв. за 2 проекта, Националната художествена академия – 494 313 лв., Медицинският университет в София – 288 394 лв., Военният университет във Велико Търново – над 605 654 лв.

В момента в МОМН работят по 3 нова проекта за 25 млн. лв., които ще засегнат усъвършенстването на управленския потенциал на университетите, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

Той припомни, че от 2010 г. е заработила система за студентско кредитиране, при която държавата гарантира кредити на студенти при ниски лихви. От тогава досега са дадени над 9 хиляди кредита за над 32 млн. лв., похвали се Игнатов.

Той увери, че държавата тази година застава зад тези кредити с 80,5 млн. лв. държавна гаранция.

Водещи

Най-четени