Борисов разпореди проверка в завод "Арсенал" в Казанлък 13.09 | 09:59

Причината - взривовете от последните дни, при които изгоря цех и склад

От Кремена Бедерева

Два взрива избухнаха през последните 2 дни в завод "Арсенал" в Казанлък. Няма опасност за жителите на Казанлък, уверяват властите. Има само нанесени материални щети, като вследствие на възникналия пожар е изгорял един цех и склад за съхранение на нитроцелулоза.

Заради инцидентите премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов са разпоредили в завод "Арсенал” в Казанлък да бъде извършена цялостна комплексна проверка за причините за възникването на двата инцидента, като резултатите ще бъдат оповестени пред обществото. Това заяви гл. комисар Ангел Антонов, директор Главна дирекция "Национална полиция”.

Изпълнителният директор на ИА "Главна инспекция по труда” Румяна Михайлова съобщи, че от 2011 година в завод "Арсенал” са извършени 37 проверки и са констатирани повече от 200 нарушения.

Тя допълни, че са образувани 16 административно-наказателни производства, а санкциите са в размер на над 30 000 лева. Добрата новина е, че тенденцията по отношение на травматизма в завода бележи спад за периода от 2007 – 2012 година, подчерта Румяна Михайлова и поясни, че по линия на сектор "КОС” в казанлъшката оръжейница от началото на годината са извършени 73 проверки, а съвместните проверки с РИОСВ и "Гражданска защита" за 2011 година са 150, като 75 от тях са в контрола по унищожаване на производствения брак.

От Министерството на труда и социалната политика (МТСП) съобщават още, че пожарът е локализиран, няма човешки жертви и нарушения на екосистемата. Няма пряка и косвена опасност за работещите в завода и за жителите на град Казанлък, категорични са представителите на всички компетентни институции.

Към момента в завод "Арсенал” текат процесуално-следствени действия и огледи, всички факти и обстоятелства тепърва ще се уточняват, заяви директорът на Националната полиция. Oбластният управител на област Стара Загора Недялко Недялков е създал Междуведомствената комисия за извършване на проверки на предприятия с висок рисков потенциал.

Според началника на сектор КОС комисар Божидар Василев при проверките не са констатирани грешки по отношение на съхранението на продуктите на "Арсенал”.

Завод "Арсенал” е 100 % частна собственост, в него работят около 7 000 души.

Водещи

Най-четени