Борисов с неочаквана похвала от ЕК за борбата с корупцията. Свалят ни мониторинга? 16.12 | 18:52

Тимерманс е дал надежда на премиера, че още от догодина строгият механизъм за наблюдение може да се замени с върховенство на закона

От iNews.bg

Европейската комисия обмисля промяна на Механизма за сътрудничество и проверка и се надява той да отпадне от 2017 г. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов след "неочаквано" по думите му среща с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс в Брюксел в четвъртък преди заседанието на Европейския съвет. Срещата между двамата е била по инициатива на Тимерманс, съобщи правителствената информационна служба.

По думите му идеята е "проверките да са по теми – прокурорите, съдиите, следователите или по отделни случаи, така както е при всички други европейски държави".

От прессъобщението на Европейската комисия обаче не става ясно дали ще има промени в мониторинговия механизъм и какви, а за отпадането му въобще не се говори, отбелязва Медиапуул. Единственото ясно е, че Брюксел иска да види "повече дела в специализираната прокуратура" и хвали българското правителство за постигнатите успехи в борбата с контрабандата през последните две години.

През януари се очаква да излезе поредния мониторингов доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Този инструмент беше наложен само за България и Румъния при присъединяването им към ЕС през 2007 г. Целта беше да се направи съдебна реформа и да се води борба с корупцията и организираната престъпност. Липсата на напредък по поставените преди 10 години цели е основната причина страната ни все още да не е в Шенген.

От изявленията на Борисов и Тимерманс не стана ясно за какво точно са се договорили. И двамата обаче определиха срещата като "добра".

"Днес имах добра среща с премиера Борисов, за да обсъдим постигнатия напредък в изпълнението на задачите преди публикуването на доклада ни по механизма за сътрудничество и проверка през януари", заяви Тимерманс. И допълни: "Похвалих премиера за усилията му да реформира българската съдебна система и за силния му ангажимент за ускоряването на борбата с корупцията в България. Поощрих го да продължи тази борба и да покаже резултати, като например повече дела на специализираната прокуратура".

В съобщението на ЕК е посочено, че Борисов е информирал първия заместник на Жан-Клод Юнкер "за впечатляващите резултати", постигнати от българското правителството в борбата му срещу контрабандата, която е довела до приблизително 2 милиарда евро допълнителни данъчни приходи през последните две години.

Борисов каза, че не е очаквал от кабинета на Франс Тимерманс да излезе официално изявление. По думите му по време на срещата Тимерманс му казал, че ако продължава в същия дух с реформите, мониторинговият механизъм може да отпадне още през 2017 г.

Нещо повече, очаква се първият заместник на председателя Юнкер, който е от групата на социалистите, да посети България през февруари, за да обясни заслугите на правителството в борбата му с корупцията, нищо че то вече е в оставка.

"Въпреки че сме от различни политически семейства, не очаквах да се отнесе толкова ласкаво (Тимерманс – бел. ред). Така високо да оцени дейността ни, особено борбата с контрабандата и приходите в бюджета, реформите, които сме направили, и увереността, че това е правилният начин да се стигне до отпадане още в следващата година на мониторинговия механизъм", коментира министър-председателят.

"Нещо повече, той настоява да дойде още февруари в България, за да обясни ролята на това правителство и всичко, което е направено през този период. Той дава изключително добра оценка и на г-жа Захариева, и на всички в парламента, които са работили по тази тема. Дори не очаквах, че вие (журналистите – бел.ред.) ще научите за тази среща, защото преди Съвета мислех, че иска да ме пита за политическата ситуация какво-що, така че от негово име не бих си позволил да говоря. Изключително сериозен човек и дори ме учуди това, че той пожела да пусне съобщение до медиите", каза скромно премиерът в оставка.

Той поясни, че се обсъжда отпадането на механизма за мониторинг и сътрудничество във вида, който се прилага за България, като се замени с общия европейски механизъм за върховенство на закона. По него в момента ЕК е отворила процедура срещу Полша, но без особен успех.

За да отпадне механизмът за наблюдение върху страната ни, ЕК трябва да направи предложение, което после да бъде одобрено и от Съвета на министрите. Борисов изрази увереност, че има подкрепата на колегите си за това. Той обясни, че е обсъждал темата с германския канцлер Ангела Меркел и "с всичките, които са отговорни фактори".

Относно блокадата на Холандия за присъединяването на България към Шенген заради неизпълнение на задачите по механизма, Борисов каза, че "Холандия по същия начин е блокирала и Украйна". "Ние санкции на Русия наложихме заради Украйна, Холандия спря визите за Украйна и всички вдигнахме ръце", допълни той.

Премиерът имаше предвид всеобхватното споразумение с Украйна, което бе ратифицирано от всички страни-членки в ЕС без Холандия. Холандците отхвърлиха подписването на споразумението след проведен референдум през пролетта.

Заради председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. се очаква догодина ЕК да публикува два доклада за България. Единият ще излезе на 25 януари, а другият в края на годината. Идеята е по този начин да се избегне унижението председателстващата Съвета на министрите страна да е под мониторинг на ЕК. Това няма да е прецедент за ЕС - същата мярка беше приложена спрямо Гърция и Кипър, които бяха със спасителни програми по време на председателствата им.

България и Румъния са единствените страни в ЕС, които бяха поставени под мониторинг за спазване на върховенството на закона след влизането им в ЕС. Първоначалната идея беше той да продължи три години след приемането ни, но мониторингът остана и след това, а всяка година докладите констатираха незначителен напредък в съдебната реформа и в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

При встъпването си в длъжност новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер пое ангажимент този механизъм да отпадне до приключването на мандата на неговата комисия през 2019 г. През тази година се засили натискът на българските евродепутати за отпадане на мониторинга във вида, в който съществува. Те поискаха въвеждане на наблюдение за всички страни в ЕС в областите, в които изостават с реформите или имат проблеми.

Водещи

Най-четени