Борисов свиква онлайн среща София-Атина-Белгард-Букурещ 19.05 | 09:27

Основни теми ще са COVID-19 и облекчаване на пътуванията между 4-те държави

От iNews.bg

Министър-председателят Бойко Борисов покани колегите си от Четиристранния формат - премиерите на Гърция и на Румъния и президента на Сърбия на видеоконферентна среща, която ще се проведе днес. На нея ще бъде обсъдена темата за облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на новия вирус.

По време на предстоящата среща между лидерите ще бъде обменен опит в доказали се ефективни мерки и практики в борбата с коронавируса. Във видеоконференцията ще участват също министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Четиристранният формат между България, Гърция, Румъния и Сърбия бе създаден по идея на премиера Бойко Борисов с цел по-задълбочено регионално сътрудничество и първата такава среща се проведе през октомври 2017 г. в "Евксиноград".

Водещи

Най-четени