Борисов се отказа от възможността прокуратурата да разваля сделки 31.03 | 12:41

Обвинението няма да има такова правомощие, отсече Борисов

От iNews.bg

Прокуратурата няма да има правомощия да разваля да разваля сделки между частни фирми. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като даде показания по делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров във Военно-апелативния съд.

Премиерът добави, че по този повод снощи е имал разговор с правосъдния министър Христо Иванов. Те са коментирали опцията прокуратурата да има възможност да спре сделка за три дни, след което окончателното решение да вземе съда. Премиерът уточни, че това биха били единични случаи и би се явило като екстремна мярка. Попитан дали е информиран за това, че България вече е осъждана в Страсбург по идентичен  казус, примерът отговори: "Няма да има такова правомощие".

Преди два дни от ГЕРБ съобщиха, че готвят промени в Гражданскопроцесуалния и Наказателнопроцесуалния кодекс, които предстои да бъдат внесени в парламента.

Според тях прокуратурата ще има право да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица. Това ще става, ако има заплаха за националната сигурност, ако произходът на средства е неясен или със сделката се накърнява общественият интерес. На прокурорите ще се даде право и за разследване на физически лица, свързани със спорна сделка. В изключителни случаи главният прокурор може да спре финансова операция или сделка с имущество, както и действията, свързани с тях, за срок до 3 работни дни. Повод за измененията бе сделката на белгийския инвеститор Пиер Луврие, изпълнителен директор на LIC33, който придоби "Виваком" (БТК) и още пет компании.

Идеята прокуратурата да има право да атакува сделки между частни фирми обаче доведе до нови разногласия сред управляващата коалиция. Резерви срещу тези изменения изрази съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев. Според него подобна стъпка по-скоро би създала нови проблеми.

Водещи

Най-четени