Борисов се похвали с удари срещу олигарсите и мафиотите: И в Европа коментират, че сме направили чудо! 27.01 | 15:08

Премиерът хвали данъчни и митничари за борбата с контрабандата

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов похвали Министерството на финансите, митниците и данъчните за приходите през януари. От стенограмата на МС става ясно, че премиерът е доволен от парите, влезли в държавната хазна за първия месец на годината – около 1 милиард и 150 милиона повече от януари 2015 година.

"Имаме 900 милиона повече приходи от януари 2015 година, като 250 милиона авансово сме върнали на фирмите ДДС. В смисъл, ако не го бяхме направили авансово, щяхме да имаме 1 милиард 150 милиона повече. Не си спомнят в Министерство на финансите кога януари месец са били на 900 милиона излишък. Не си спомнят!", коментира Борисов.

Премиерът смята, че сега и скептиците в Европа коментират борбата с контрабандата у нас като чудо. "Затова имайте предвид, че всички тези олигарси, мафиоти, които години наред са взимали пари, смятайте какви щети им се нанасят", заяви той. Борисов хвали и МВР, ДАНС и Прокуратурата.

В похвалите се включва и новият правосъден министър Екатерина Захариева, която смята, че финансовият министър Владислав Горанов е свършил добра работа. И продължава с темата за доклада на ЕК: "Наистина впечатляващи резултати, дай Боже така да продължаваме, както казахте Вие, защото това е една от основните, повтарящи се години наред констатации и препоръки към българската държава – именно борба с организираната престъпност, каквато със сигурност контрабандата с тези стоки е такава организирана престъпност. Така че ще можем да отчетем резултати.

Знаете, че много интерпретации се правят за доклада. Вече започна в медийното пространство да се прехвърля топката кой е отговорен и кой не, но аз мисля, че основната работа на правителството е да погледне препоръките и да изпълни тези, които се отнасят до него, а именно законодателната дейност е работа на правителството".

Захариева обясни, че най-важната и спешна задача пред Министерство на правосъдието, е внасянето на измененията на Закона за съдебната власт, които са свързани както с измененията на Конституцията, така и с дългоочакваните изменения, свързани с кариерно израстване, инвестиране, проверки за почтеност, електронно правосъдие, което ще бъде изрично споменато в доклада, а именно добрата инициатива и осигурените средства в Оперативна програма "Добро управление" за бързо въвеждане на електронното правосъдие.

"Сроковете, които си поставяме и които са реалистични и изключително спешни, е началото на март месец да бъде приет законопроектът от Министерския съвет и внесен в Народното събрание. Защо началото на март, а не веднага, както се намеква отново в публичното пространство? Защото истината е, че в закона има много работа за вършене все още. Въпреки че изменението беше оповестено в средата на миналата година, то все още не е приведено в съответствие с измененията на Конституцията. В главата за инспектората и засилените правомощия на инспектората за съдебната власт се съдържат три изменения и няма как, давайки толкова силни правомощия за проверки, да не се разпишат подробностите и при какви условия започват тези проверки. Както е и в Закона за Сметната палата, както е в Закона за конфликт на интереси, както е в закона, който госпожа Кунева предлага. Така че, там просто липсва глава.

Прекият избор от магистратите на членовете на ВСС е също изцяло неразработен, така че за това срокът е март месец и трябва да ви кажа, че той е изключително оптимистичен, бърз и спешен. Работата вече е започнала в министерството със заинтересованите институции. Разделили сме се на пет работни подгрупи по различните глави. Така че, разчитам наистина на конструктивен подход и вместо да си хвърляме обвинения кой е виновен и кой не, по-скоро да вземем, заедно с другите институции, неправителствения сектор, съдийските и прокурорските организации, да огледаме текстовете и да ги внесем", казва още министър Захариева.

Водещи