Борисов се хвали с метрото и пред студентите 01.10 | 11:15

Сега, когато идвате на училище, отвсякъде можете да дойдете с метрото, заяви премиерът на откриването на академичната година в Алма Матер

От Ивелина Георгиева

Откриването на учебната година в Софийския университет "Св. Климент Охридски" мина под надслов "Пътища и магистрали". Премиерът Бойко Борисов и ректорът на университета Иван Илчев си размениха словесни закачки по темата.

Премиерът Борисов в речта си пред студентите и академиците заяви, че не може в ХХІ-ви век да се спори дали трябва да има магистрали или не.

"Хората на Запад говорят: "Стига толкова магистрали – ще строим ж.п. линии, защото е по-екологично". Той подчерта, че ако е било лесно да се построят магистрали, досега вече отдавна да са го направили.

"Всички, които завършват висшето си образование идват или в държавната администрация, или в частните компании, и с пропуските си в образованието, стават пропуски в работата им, в работата по проекти. Масовото образование не е на нивото, на което на нас ни се иска, заяви премиерът.

Той препоръча на преподавателите да помислят повече по този въпрос.

Към студентите Борисов се обърна: "Сега, когато идвате на училище, ви радват градинките, цветята, булевардите и отвсякъде можете да дойдете с метрото".

От своя страна ректорът Иван Илчев, който заяви, че в словото си ще наблегне на пътищата и магистралите, тъй като те са приоритет на политиците и държавата. Той се обърна към студентите с думите: "Това, че сте студенти в СУ, не значи, че сте избрали точно път, а широка магистрала. Най-добрата магистрала към успеха е образованието."

Пътищата са много, а човек е свободен да направи своя избор. Илчев изтъкна, че да работиш в областта на образованието и лудост и мазохизъм. "Ние вашите преподаватели сме малко луди".

Той заяви още, че студенти не трябва да очакват, че университетът е пътят към богатството, а да знаят, че той е път към истината. По думите му сега се внушава, че за да успее човек са нужди хитрост и пресметливост, а не образование и интелект. Илчев призова студентите да не отстъпват от пътя на интелекта.

Той подчерта, че те стават студенти в университет, който присъства в две от най-висшите класации на висши учебни заведения и е университет, който е на първо място от всички 22 университета в българската класация.

Пътищата ще ви заведат в далечни страни и докато пътувате, на документите ще показвате знаковете на България – един от които е зданието на Софийския университет.

Преди официалното откриване премиерът присъства на откриването на обновената библиотека "Филологии" в СУ. Тя е ремонтирана със средства от ОП "Регионално развитие" и е на стойност близо 3 млн. лв.

На събитието присъстваха и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Премиерът Борисов и министрите въведоха в електронния каталог на библиотеката нови книги.

Водещи

Най-четени