Борисов след срещата на върха: Българското председателство е успешно 17.05 | 17:11

Само единството може да даде спасение за Евросъюза, каза прермиерът

От iNews.bg

Председателството на България е успешно. Никой не помни имената, а помнят думата България като успешно председателство. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция, предаде БГНЕС. Отдавна не съм слушал толкова от сърце да си говорят тези, които са за и тези, които са против разширяването на ЕС. Ако Западните Балкани олицетворяват една страна, тя ще е по БВП 96 млрд. евро. За да сравните - това е БВП на Словакия. Днес всички тези два дни радости, тъги и усилия, която полагаме е да приемем все едно икономика, колкото Словакия с население по-малко от Румъния. Това ли са големите страхове за ЕС, не е ли тези хора по-добре да са в преговори с ЕС, или да ги оставим, попита Борисов.

Разходката, която направиха Меркел, Мей и Макрон сутринта по Моста на влюбените е доста символична, както и снимката между Хашим Тачи и Александър Вучич, както и добрата новина, която споделиха Заев и Ципрас, но те ще кажат първо пред тяхната общественост какво са решили, добави Борисов. За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с геостратегическите играчи, единственото спасение на ЕС е да бъдем единни и както Ангела каза един лист да не може да мине между нас. Силата на ЕС е в това. Щастлив съм колко споразумения лидерите на Западните балкани подписаха, каза още Борисов.

От своя страна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че американските санкции за Иран няма да останат без ефект. ЕС има за задача да защитава европейските малки и средни предприятия. Сега трябва да действаме и започваме процес към връщане към регламент от 1996 г. свързан с екстериториалните санкции в ЕС, добави Юнкер. Това трябва да се направи и не трябва да изчакваме. Позволяваме на ЕИБ да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти, подчерта Юнкер.

Във връзка с търговията и отношенията между ЕК и САЩ, Юнкер заяви: "Ние искаме неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, готови сме да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, искаме доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни. Готови сме заедно със САЩ, ако те пожелаят, да обсъждаме реформа на световната търговска организация. И при условие, че тези изключения са постоянни сме готови да обсъдим това по какъв начин да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите и либерализацията на държавните поръчки. Няма да преговаряме с Дамоклев меч, който виси над главите ни, каза още Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че тази среща на върха е била успешна и плодотворна. Благодаря за българското гостоприемство. Интеграцията на Западните Балкани е върховен приоритет на ЕС. Препотвърдихме общия си ангажимент за европейската перспектива на региона, каза Туск. ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани. Обсъждахме как да подобрим връзките със Западните Балкани и в региона говорим за икономически връзки, цифрови, свързаност. Подписахме Програма на приоритетите от София. Съгласихме се да удвоим средствата за Еразъм +, съгласихме се за намаляването на таксите за роуминг и по-добри условия за частните инвестиции. Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението, това е начин, да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, така че гражданите и бизнесът да не трябва да чакат всички ползи от интеграцията с ЕС, добави Туск. Няма друга алтернатива за Западните Балкани освен ЕС. Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност, добави Туск.

Водещи

Най-четени