Борисов става миролюбив предизборно 02.01 | 11:10

ГЕРБ няма да има мнозинство, за да управлява

От Ралица Стоянова

"Бойко Борисов ще започне все по-често да се изказва миролюбиво. В следващите шест месеца ще видим един миролюбив лидер". Това прогнозира социологът Андрей Райчев пред bTV.

"Вижда ми се повече от очевидно, че българският народ няма да понесе нова тройна коалиция, но със сигурност мога да кажа, доколкото един социолог може да е сигурен шест месеца преди изборите, че ГЕРБ няма да е на власт сам или въобще няма да е на власт след юли месец", заяви Райчев.

За да управлява, на Борисов ще му трябват над 100 депутати, а това е невъзможно, според социологът. Според проучванията опозиционните партии на ГЕРБ ще получат общо над 10% повече гласове от управляващите.

Според Райчев дори с РЗС и още една патерица ГЕРБ няма да има мнозинство, за да управлява. "Бойко Борисов не може да стои в позата на губещ. Именно затова той ще стане миролюбив в името на предстоящите избори", смята социологът.

"4% е разликата между ГЕРБ и БСП. Другите партии, които минават със сигурност бариерата са: ДПС и движението на Кунева”, според Райчев. По думите му "Атака" е на ръба, а при коалиция с ВМРО може и да влезе в парламента.

Реално изборите се решават от едни 10-15%, които са склонни да направят избора си на финалната права. "Възможно е дори 6-7 партии да влязах в парламента, прогнозира пък социологът Мира Радева. "Купуването на гласове е от изключително значение при тези малки разлики”, заяви тя.

"Въпросът на БСП за референдума беше ясен. Управляващите получиха поредния негатив заради така изменения въпрос. България може да живее прекрасно и с наличието на АЕЦ "Белене", и без нея." каза Райчев.

"На референдума ще гласуват не повече от 50% от избирателите", според олитологът Емил Георгиев.

Водещи

Най-четени