Борисов: съмнението в машините е колосално (ОБНОВЕНА, ВИДЕО) 05.11 | 12:33

Украинското знаме седи от първия ден в централата на ГЕРБ, подчерта той

От iNews

Партия ГЕРБ даде извънреден брифинг от централата на партията по най-горещите за обществото теми по повод връщането на хартиените бюлетини, с които ще се гласува заедно с машинното гласуване.

"В момента съмнението в машините е колосално. Да внесеш машините на Мадуро, които цял свят знаят как се манипулират, да внесеш неговите специалисти, да излиза на екрана, че дневникът е подправен, колко пъти ги ловихме – не знаят къде се намират", коментира Борисов. "Затова немският конституционен съд каза че не вярва на машините. Не вярва и ДБ. Не вярваме и ние".

Той посочи защо ГЕРБ са подкрепили връщането на хартиената бюлетина: "Защо ходихме да купуваме машините на Мадуро? България IT секторът е един от най-развитие, произвеждаме софтуер за цялата автомобилна промишленост. Защо държавата не пусне един конкурс за производство на машини български? Касовите апарати се произвеждат в България, те са по-сложни от тези машини".

"Затова предложихме смесеното – докато не върнем доверието в машините", добави той. "На практика ДБ и ние сме на едно и също мнение", каза ще той.

"Антикорупционна коалиция - ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ, БВ - приети в правна комисия и двата закона на ПП и на Министерския съвет. Огромна антикорупционна коалиция. Тук буди недоумение - ПП не участват в правна комисия по техния закон, а в комисията за МВР г-н Петков предлага да не се разглежда изобщо. Сиреч - основната им опорка в предизборната кампания я заличих с един замах”, посочи Борисов.

Борисов очерта няколко ключови гласувания в парламента от последните дни, при които са се очертали ясни коалиции – за антикорупционното законодателство и помощта за Украйна. Според него е обезпокоително поведението на "Продължаваме промяната" в тези гласувания.

"Много съм щастлив, че съюзите, в които ние участваме, бяха подкрепени от огромно мнозинство", констатира той.

"Украинското знаме седи от първия ден в централата на ГЕРБ. Огромно мнозинство, огромна коалиция - 175 "за". Тук също буди недоумение, че само 44 депутати от ПП са го подкрепили. "Против" коалицията "Възраждане” - БСП”.

"Втората част на ескадрилата за Ф-16. Огромна коалиция, 161 депутата за, отново лидирана от ГЕРБ. Тук отново буди недоумение. При евроатлантическите ни партньори това вече е тема – от ПП са 33, които подкрепят, от 53", посочи Борисов.

Той изтъкна: "Против – Асен Василев. Хубава работа! Този, който заплашваше с "Магнитски". И аз имам обяснение за това".

Според него е много интересно как ще реагират на това от "Демократична България", които са считали ПП за евроатлантически ориентирани. "Резултатите от гласуванията будят страховито недоумение в много техни поддръжници до момента", посочи лидерът на ГЕРБ, цитиран от "Труд".

Десислава Атанасова изброи кои са гласувалите "въздържал се" от ПП за самолетите Ф-16: "Калина Константинова, вицепремиер в предишното правителство. Бойко Рашков – борецът с мафията със задкулисието, Венко Сабрутев – топ енергетик на ПП. И две знакови лица – отцепникът Радостин Василев и депутатът Христо. Това е промяната!" 

 

Водещи