Борисов търси виновни - от гл. секретар до началника на районното 25.01 | 16:32

"Щом има политическа грешка, всеки в ГЕРБ трябва да носи отговорност", каза премиерът

От Ивелина Георгиева

Операцията в с. Мировяне е крайно непрофесионално проведена операция. Това каза министър-председателят Бойко Борисов във връзка с развихрилия се скандал относно полицейското насилие след акцията на МВР в с. Мировяне.

Премиерът направи коментара по време на проверката на изпълнението на строителната програма за реализация на "Проекта за разширение на метрото в София”, включен в ОП "Транспорт".

Според премиера трябва да се търси отговорност и вина от главния секретар до началника на районното управление.

"Цветанов като ги брани непрекъснато, в края на краищата при него отива цялата тежест и отговорност", заяви Бойко Борисов.

Той посочи, че преди два дни е събрал началниците на МВР, като им е казал, че това е последната грешка от тяхна страна, в противен случай - ще счита, че е умисъл.

Според Борисов са крайно непрофесионално проведените операции в с. Мировяне, както и абсолютно недопустимите действия при огледа в Перник, имайки предвид случая със самоубийството на Стойчо Стоев - Чочо пред очите на полицаите. Той бе задържан за убийството на Мирослава от Перник.

Премиерът е на мнение, че тази отговорност не трябва да се качва на политическо ниво. "Как се отива на оглед, как се прави операция и как се задържа човек са неща, които се учат още в Академията на МВР в Симеоново, затова проблемът не трябва да достига чак до политическо ниво", отсече Борисов.

В отговор на журналистически въпрос дали ще поиска оставката на Цветан Цветанов при следваща грешка, премиерът заяви, че щом има политическа грешка, всеки в ГЕРБ трябва да носи политическата си отговорност.

Борисов е напомнил на Цветанов, че партията, която проповядва гражданско и европейско развитие на България не може да бъде свързана с подобни непрофесионални проведени операции.

"Това в случая е грубо, непрофесионално несправяне със служебните ангажименти на полицаите на всички нива участвали в тези две акции", коментира премиерът.

Водещи

Най-четени