Борисов убедил банките да не фалират ОЦК Кърджали 27.03 | 15:48

Премиерът и кредиторите на завода преговарят за привличането на мениджър

От Филипа Тодева

Премиерът Бойко Борисов се е срещнал с банките-кредитори на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Преди да замине за Кърджали, където днес се провежда протест на работниците заради неизплатените им заплати, банките са информирали премиера, че имат намерение да обявят ОЦК в състояние на несъстоятелност.

"Мисля, че ги убедих да не фалират предприятието, както и да намерим инструмент то да заработи и заплатите да бъдат платени", изтъкна министър-председателят. По думите му, сега се водят преговори за привличането на чуждестранен мениджър, който да поеме управлението на ОЦК Кърджали, между него, министър Делян Добрев и трите банки, отпуснали 160 млн.евро за инвестиции в завода.

Бойко Борисов увери стачкуващите, че виновните за докарването до това състояние на завода, както и за неизплатените заплати, ще бъдат наказани и преследвани от закона.

Днес стана ясно, че оборудването за модернизация на ОЦК се намирало в "Кремиковци". Самият Борисов няма представа защо то е в софийския комбинат, а междувременно излезе информация, че има съмнение за изчезнали от държавния резерв материали, съхранявани в завода, за което ще тръгне нова прокурорска проверка.

Водещи

Най-четени