Борисов ще подкрепи Калфин за ОЛАФ 22.04 | 12:20

Към момента българският кандидат е втори след финландския

От iNews.bg

Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих уверение, че ще получа подкрепа. Това каза претендентът за генерален директор на ОЛАФ Ивайло Калфин пред БНР. Предаде БГНЕС. Той изрази увереност, че българското правителство ще подкрепи кандидатурата му и ще лобира за нея. Кандидатирах се за ОЛАФ, защото познавам европейския бюджет, заяви Калфин, който е втори сред четиримата кандидати за шеф на ОЛАФ, измежду които предстои да бъде направен изборът.

"Аз се кандидатирах по една единствена причина – аз съм един от немногото хора в Брюксел, който години от различни гледни точки познава европейския бюджет. Работил съм активно по него като министър, член на съвета, като евродепутат, когато бях докладчик и главен договарящ по 7-годишния бюджет, който е в момента, познавам го много добре от страна на комисията. Управлявал съм европейски фонд. Имам поглед от много страни, а това, което нямам, е опит в разследванията", каза Калфин.

Четиримата кандидати, които сме останали са изключително силни. Двама от тях са много високи професионалисти и с опит в разследването. Досегашните директори на ОЛАФ са били прокурори, каза политикът. Конкурсът продължава вече почти година, като досега е имало осем изслушвания. Следващото ще бъде пред представители на страните членки в Съвета. Калфин поясни, че процедурата е сложна, защото постът е важен. Сега е важно как ОЛАФ ще се съчетае с европейския прокурор. ЕС засилва възможността си да разследва и да наказва престъпления. Тази институция ще работи заедно с европейския прокурор. Проблемът е, че не всички страни са подкрепили европейския прокурор, което значи, че там той няма да може да прави проверки и те ще се правят от ОЛАФ. Контролът върху използването на средствата, е начин да се покаже на данъкоплатците, че тези пари не отиват за незначителни неща.

Най-много гласове има финландец, след това втори е Калфин, следван от французин и германец. Според Калфин Франция и Германия няма да си оставят хората без подкрепа, а първият е издигнат от ЕНП.

Той твърди, че действително има пробив – първият директор е германец, вторият – италианец. И двамата са били прокурори. Решението кой да оглави ОЛАФ ще се базира на две позиции - едната да се повиши контролът, а другата е, че при реформата на ОЛАФ е важно да има нетрадиционен човек.

"Максималното, което мога да направя е да се представя добре на деветия кръг – който е изслушването през Съвета. Крайното решение ще го вземе Европейският парламент и той ще избере измежду четири, силни кандидатури”, подчерта Калфин. "В момента по данни и на ОЛАФ и на Сметната палата ние не сме сред проблемните страни по разходване на средства. Това означава, че доста добре сме си свършили работата”, каза още той.

Водещи

Най-четени