Бразилия - екзотика или реална възможност за България 05.10 | 17:19

На посещение у нас е бразилският президент с български корен Дилма Русеф

От Ивелина Георгиева

Бразилия е стратегически партньор на Европейския съюз и в тази връзка България би могла да бъде както пункт за вход, така и за изход на интереси и взаимоотношения между европейските държави и Бразилия.

Това съобщи пред журналисти президентът на Бразилия Дилма Русеф след срещата си в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов.

"Срещата с премиера Бойко Борисов ме убеди, че България е постигнала много голямо развитие и има голям ръст на инвестициите в много сфери, в изграждането на пътища, магистрали, метро и други", заяви Дилма Русеф. Тя изрази надежда България да запази тенденцията си за ръст на икономиката в контекста на кризата, особено в еврозоната и да успее да излезе благополучно от нея.

Бразилия е готова да установи отношения с България във всички възможни сфери - селско стопанство, наука, технологии, телекомуникации и всякакъв друг вид технологии, в които двете страни ще имат възможност да се допълват, коментира бразилският президент с български корени.

Според нея има голяма възможност двете държави да сближат сътрудничеството си в сферата на образованието, тъй като България има много изтъкнати специалисти и преподаватели в различни науки и по-специално в точните науки като математика и физика. От своя страна Бразилия разполага с образователни институти и специалисти, които имат напредък в сферата на науката и могат да си сътрудничат с българските специалисти.

Най-големият плюс на Бразилия е многобройното ѝ население, смята Дилма Русеф. Това са огромен брой потребители, които биха могли да бъдат интересен фактор между България и Бразилия в желанието на страните за засилване на външнотърговския им обмен, подчерта тя.

На посещението си в България Дилма Русеф води голяма делегация със себе си, част от нея - представители на бизнеса. Те ще потърсят различни области на сътрудничество със страната ни, обясни бразилският президент.

Тя изрази радостта си от посещението си в България и заяви, че това е страна, с която е свързана по сърдечни причини.

В лицето на Дилма Русеф, президент на една от най-мощните икономики в света, България има още един изход в преодоляването на икономическата криза, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с бразилския президент. Той каза още, че се надява двете страни да се договорят днес много бразилски студенти да дойдат в българските университети. Борисов припомни, че част от сътрудничеството ни с Бразилия е покупката на 12 бразилски самолета от български фирми.

"Посещението на Дилма Русеф в България са символи и знаци, които в цял свят ще бъдат разчетени, че бразилският президент от Брюксел е дошла в София" коментира още премиерът Борисов.

Водещи

Най-четени