Бразилските власти още не са повдигнали обвинения на Боевски 08.11 | 13:54

Условията в затвора, където е задържан щангистът, са приемливи, обясниха от МВнР

От Деляна Петкова

Бразилските власти все още не са повдигнали обвинение срещу Гълъбин Боевски, коментира говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Весела Чернева по време на редовния брифинг на институцията.

До два-три месеца ще започне процесът срещу българския щангист, след това ще се очаква и присъдата, прогнозира още Чернева. Тя уточни, че адвокатът и съпругата на Боевски, придружени от временно управляващия посолството ни в Бразилия, са се срещнали с него.

Дипломатът е провел и среща с началника на затвора, запознал се е с условията, при които е поставен Боевски, които е определил като приемливи, доколкото все пак това е затвор, посочи Весела Чернева, цитирана от БТА.

На Боевски е предоставено необходимото медицинско обслужване, а началникът на затвора е обещал да се грижат за сигурността и здравето на задържания.

Вероятно по-късно днес (8 ноември) ще бъде сключен договор с местен адвокат, който да поеме процесуалната защита на Боевски. Обсъжда се вариант, при който семейство Боевски да наеме малък апартамент в Сао Паоло, в който Боевски да може да бъде пуснат под гаранция.

Весела Чернева посочи още, че след разговора на министър Николай Младенов с бразилския му колега във външното министерство на Бразилия е определен служител, който следи случая "Боевски" отблизо и ще информира българското МВнР за развитието по него.

iNews припомня, че Боевски беше задържан в края на октомври на летището в Сао Паоло. В куфарите му бяха открити скрити около 9 килограма кокаин, въпреки че първата информация беше за открити към 2 килограма наркотик.

Гълъбин Боевски е бил в Бразилия, за да придружи дъщеря си на тенис турнир.