Брачните договори стават модерни и у нас 16.02 | 15:29

Несъответствията при вписването на договорите, може да застрашат семейното имущество

От Цанка Донкова

Брачните договори стават модерни и у нас. 1045 са дойките, които са сключили договори за разпореждане с личното си и общо имущество в периода 01 октомври 2009 г. до 31 август 2013 г. Това сочат данни на Агенцията по вписвания, съобщава в. "Труд".

За същия период двойките, които са декларирали, че ще живеят в режим на разделност (Придобитото по време на брака остава за този, който го е придобил. ), са 1544.

Регистрирани са и 69 434 брачни двойки в режим на общност. Такива са отношенията във всички семейства, които не са пожелали някакъв специален режим.

Брачните договори се вписват освен в специален регистър на имуществените отношения, но и в Имотния регистър, ако с тях се учредява или прехвърля вещно право върху конкретен имот.

Съществува обаче проблем при вписването на договорите, който би могъл да застраши семейното имущество.

"Оказва се, че броят на вписаните договори в Регистъра на имуществените отношения на съпрузите (1045) е по-малък от броя на тези, които са вписани в Имотния регистър (1162). Този факт е парадоксален с оглед на обстоятелството, че в регистъра на имуществените отношения би трябвало да бъдат отразени всички съществуващи брачни договори - както тези, с които съпрузите си прехвърлят или учредяват права върху конкретни недвижими имоти, така и тези, които нямат такива уговорки", алармира доц. д-р Красимир Димитров, преподавател по нотариално право в СУ и РУ.

Според него може да има няколко причини за несъответствието.

Първата е, че е възможно един брачен договор да е вписан в Имотния регистър чрез няколко служби по вписванията, ако съпрузите си прехвърлят имоти, намиращи се в различни части на страната. Така системата ще го отбележи няколко пъти.

Вторият вариант е свързан с процедурата за отразяване на брачния договор в регистъра на имуществените отношения, когато е сключен по време на брака. Действащият Семеен кодекс не съдържа задължение за никого да отрази промяната в регистъра на имуществените отношения. Няма и никакъв срок.

Така регистърът на имуществените отношения се превръща в недостоверен източник на информация и може да доведе до сериозни проблеми.

Една от промените в Семейния кодекс трябва да е задължението и срок за съпрузите да представят удостоверението за сключен брачен договор по време на брака пред длъжностното лице по гражданското състояние”, смята доц. Димитров.

Водещи

Най-четени