Бременните жени - най-честите жертви на трафик на хора 28.04 | 16:29

24 са родилките от общо 84 жертви на трафик в Бургас за последните 2 години

От Лазар Тодоров

Най-честите жертви на трафик на хора в Бургас са бременните жени. Целта на похитителите е да продадат новородени бебета. Това стана ясно от думите на Росица Янева, ръководител на проекта "Овластяване на уязвими за трафик млади хора”, съобщава агенция "Фокус".

24 са случаите на похитени родилки в периода от 1 януари 2012 година до 1 април 2014 година. Общият брой на жертвите на трафик на хора за Бургас е 84 души. С цел сексуална експлоатация са били 43-ма, а за трудова експлоатация – жертвите са 17.

Статистиката показва още, че основно продажбата на бебетата се случва в Гърция. Осъдените лица са 27. Условните присъди са 7.

"По принцип престъплението трафик на хора се доказва трудно. Много често жертвите променят показанията или се отказват от тях в хода на съдебното дело или се постигат споразумения. Присъдите не са толкова големи. България е страна на произход на жертви на трафик на хора т.е. от тук те се набират, транспортират се и се експлоатират в богатите страни на Западна Европа", посочи Янева.

Според нея причините за тези престъпления са основно икономически и социални.

"Тук има широки слоеве от населението, които са изключително бедни, които нямат други средства за препитание освен да работят в чужбина и да попадат в различни рискови ситуации, които биха могли да доведат и до експлоатирането им. От значение е и ниското ниво на образованост. Докато икономическите условия в страната са тежки, те създават непрекъснато предпоставки това явление да съществува и да разширява мащаба си", уточни тя.

Жертвите на трафик могат да бъдат жени, мъже и деца. Различните форми на трафик обхващат различни хора. Методите за привличане биха могли да бъдат разнообразни. Основният метод е измамата. Хората, които търсят по-добър начин на живот и не го намират тук, биват привлечени чрез обещания за работа в чужбина, която да е като сервитьори, детегледачи, работа в селското стопанство, но пристигайки на място, те разбират, че тази уговорка е измамна и попадат в много рискова ситуация. Друг метод това е т.нар. "loverboy” . При него се създава близка емоционална любовна връзка между трафиканта и момичето.

"Трафикът на хора съдържа три елемента - набиране в страната, транспортиране през граница или в рамките на страната и експлоатацията”, каза още Янева.

Най-четени