Брендо ще снове между съда в Румъния и България 21.01 | 16:30

СГС реши да екстрадира Банев в Румъния, където да бъде съден за наркотици

От Ивелина Георгиева

Евелин Банев – Брендо ще бъде екстрадиран в Румъния, където ще започне съдебен процес срещу него за разспространение на наркотици. Това стана след като Софийски градски съд уважи искането на румънската страна за екстрадация на Брендо, във връзка с издедената от Букурещ европейска заповед за арест.

Съдията по делото Иван Коев отхвърли искането на прокуратурата подсъдимият да бъде изпратен в Румъния, след като приключат всички дела срещу него, които текат в България.

Така той ще трябва да бъде връщан всеки път в страната, когато има дело и досъдебно производство. Връщането на Брендо ще става за сметка на румънските власти

Северната ни съседка издаде европейска заповед за арест на българина преди близо една година. Заповедта е за създаване на организирана престъпна група с цел трафик на наркотични и психотропни вещества (кокаин).

Наркотиците са били трафикирани от Латинска Америка през пристанището на гр. Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации.

През 2011 г. българските граждани Евелин Банев и Р.А. са организирали доставка в Румъния на 500 до 1000 килограма кокаин. Около 50 килограма от това количество са били доставени в Букурещ.

Дълго време искането на румънските власти не можа да намери отговор, защото българският съд многократно отлагаше решението с различни мотиви.

Водещи