Британският посланик: Ако ще идвате в Англия, учете английски! 05.06 | 12:20

Можете да спрете корупцията, нужна е промяна в мисленето, казва Джонатан Алън

От Елица Елефтерова

"Необходимо е всички, които идват в Англия, да научат английски език. Доста българи говорят много добър английски. От опита ни с други страни, чиито граждани идват в Обединеното кралство, знаем, че един от основните проблеми е с езика и той води до други социални проблеми като безработица, хора, които остават да живеят на улицата, престъпност."

Това казва в обширно интервю за Econ.bg посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън. Думите му са в отговор на въпрос относно британските планове пазарът на труда на Острова да бъде отворен за източноевропейски работници след 2014 г.

Негово превъзходителство коментира кое е това, което буди недоверие у нас и дали причината е само лошият ни имидж.

По думите на Джонтатан Алън въпросът не е в имиджа на България и Румъния. "Ситуацията в състояние на световна икономическа криза е много по-различна от това, което е била преди. Силно се надявам европейската икономика да отбележи ръст до 2015 година. Това ще ни позволи да намерим работа за всички българи, които искат да дойдат в Англия, но към момента сме в рецесия", казва той.

"От опита ни с други страни, чиито граждани идват в Обединеното кралство, знаем, че един от основните проблеми е с езика и той води до други социални проблеми като безработица, хора, които остават да живеят на улицата, престъпност.

Тенденцията показва, че това са хора, които не говорят езика и разчитат на агенции, за да се установят. Българските работници ще са високо оценени заради трудолюбието им, говоренето на езика и доброто образование", посочва посланикът.

Относно ширещата си корупция Джонатан Алън посочва, че има множество подходи към проблема, който далеч не е валиден само за България. Едно от нещата, които според него трябва да се направят, е да има постоянно разследване, съдебни дела и присъди срещу корупцията по високите етажи на властта, където се взимат и големите подкупи.

"Ако тези хора не могат да бъдат осъдени, то защо всички останали да спазват правилата?"

Той подчертава още, че е важно и да се дава публичност на взиманите мерки, за да могат хората да виждат, че нещо се прави по въпроса. Ако хората вярват, че има вероятност тези, които вземат подкупи, да бъдат спрени, или ако знаят, че когато лекар е хванат с подкуп, след това ще бъде отстранен за две години от работа, те ще имат повече смелост да кажат: "Не, аз няма да дам подкуп или ще уведомя, че ми е поискан такъв”.

Друга посочена опция е да се ограничат колкото се може повече възможностите за корупция. Това може да стане например като се въведе електронното управление, което спира подкупите. "Например могат да се облекчат процедурите и да се премахнат лицензите за дадени десет дейности. Тогава вместо да стоите и да чакате да ви бъде даден лиценз, и да дадете хиляда лева, за да стане по-бързо, вие уведомявате властите, че започвате дадена дейност и ако искат да ви спрат, те имат едномесечен срок да ви кажат защо. Това е голяма промяна в мисленето."

Какво друго смята британският посланик, че може да се промени у нас и какви са неговите основни приоритети – вижте в пълното интервю за Econ.bg.

Водещи

Най-четени