Британският посланик: След атаките във Франция България трябва да промени законите си 13.01 | 12:00

Има заплаха срещу всички държави, особено с конфликта в Сирия, каза Алън

От Христина Рафаилова

България  вероятно трябва да промени законодателството си, за да има по – добър контрол на границата си с Турция. Това заяви британският посланик  Джонатън Алън пред Нова телевизия. Според него след кървавите атаки в Париж  трябва да се предприемат мерки за по – строг контрол на европейските граждани, пътуващи до южната ни съседка.

След заложническата драма в еврейския магазин във френската столица стана ясно, че   партньорката на похитителя – Хаяд Бумедиен е пътувала до Турция, откъдето е влязла в Сирия. 

Много от гражданите на западните страни, включили се в редиците на джихадистите от "Ислямска държава", стигат до Сирия именно през южната ни съседка. 

"Има заплаха срещу всички държави, особено с конфликта в Сирия. За съжаление, мои съграждани искат да ходят в Сирия”, каза още дипломатът. 

Той изрази благодарността на страната му към България  за това, че се грижи за външна граница на Европа”.

"Мисля, че отговорът ни трябва да стане заедно като държави и общности”, заяви той. "Свободата е нашата най-важна ценност, хората имат право на свободно движение в ЕС. Ние искаме гражданите на нашите държави да живеят свободно и нашите власти правят всичко възможно да спрат атентатите, но не е възможно да спрат всичко”, подчерта Джонатан Алън. 

 "Въпросът за мен е дали има закони срещу тероризма в България, дали има достатъчно средства за контрол на границата. Ние имаме много добро сътрудничество, особено с ДАНС”, каза посланикът. 

Водещи

Най-четени