Британците не искат родните имигранти от чиста завист? 05.11 | 20:01

Ново изследване показва, че чужденците заработват милиарди за английската хазна

От Христина Рафаилова

Антиимигрантската кампания във Великобритания може е провокирана не от икономически причини, а от чиста завист. 

Това става ясно от изследване, публикувано в Economic Journal, според което чужденците на Острова, които плащат данъци, са далеч повече от тези, които получават помощи. Също така 60 на сто от гражданите на други западно- и източноевропейски страни са с висше образование.

Според прочуването на двама водещи икономисти от University College Англия е далеч по-успешна от Германия в привличането на високоспециализирани имигранти. По последни данни на Световния икономически форум федералната република е най-желаната дестинация за хората, търсещи нов живот извън родината си. 

Новото изследване показва още, че 25% от източноевропейците, сред които и българите, скоро пристигнали в Обединеното кралство, са подобрили нивото си на образование. За разлика от тях 24% от поданиците на кралицата са увеличили степенната си на образованост. 

Данните сочат, че за периода 2000–2011 г. нетният принос на имигрантите към публичните финанси на Острова възлизат на 20 млрд. паунда. Чужденците от Източна Европа са дали за държавната хазна 5 млрд. лири. 

"Основното притеснение относно имигрантите е дали техният принос към хазната и социалната система е достатъчен. Новият ни анализ дава положителна светлина върху приноса на имигрантите, идващи от ЕС", коментира съавторът на изследването проф. Крстиян Дъстман. 

Той добави, че квалификацията на новите пришълци на Острова е екстремно висока в сравнение с останалите страни членки на Общността. Според изчисленията на икономистите Англия трябва да вложи 6,8 млрд. паунда, за да има така добре образован човешки капитал. 

Изследването показва, че европейските имигранти са по-образовани от британските работници и вероятността те да разчитат на социални помощи е много по-малка, отколкото тази при местното население. 

Водещи

Най-четени