Броят на защитените училища нараства 30.10 | 16:39

Те вече са 136, а средищните – 796

От Филипа Тодева

Защитените училища в България са 136, средищните – 796

Правителството актуализира списъците на защитените и на средищните училища в България, съобщиха от пресцентъра на МС. Към досегашните 127 защитени училища са добавени нови девет. Те са в селата Добромирка, Коритен, Габрово, Пасови, Калище, Дрен, Върбина, Габра и Бояново.

За защитено се определя държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученици в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище. За планинските райони освен километрите се отчита разчлененост на релефа, обезопасеност на маршрута, налична пътна инфраструктура, денивелация.

Статут на защитено училище придобива и училище, което, ако бъде закрито, неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото средищно училище поради липсата на капацитет и невъзможност да бъдат изпълнени здравно- хигиенните изисквания в него.

Защитените училища получават ежегодно допълнително финансиране. В законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. за тази цел са предвидени 5,530 млн. лв.

Правителството одобри и актуализация на списъка на средищните училища за 2013/2014 г., с която от него отпадат осем от вписаните и се включват нови 11 средищни училища от 10 населени места в 10 общини.

Общият брой на учениците в новите средищни училища е 2039, като 394 от тях са пътуващи. С направената актуализация общият брой на средищните училища за настоящата учебна година става 796. Те се намират в 646 населени места на 238 общини. Средищните училища са посещавани от общо 199 747 ученици, като пътуващите до 16-годишна възраст са 45 181 деца.

Необходимите средства за целодневна организация на учебния ден и за хранене в столовете в средищните училища от началото на 2012 г. до месец ноември 2014 г. се осигуряват по проект "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация в учебния процес” по Оперативна програма "Развитие на 30 октомври 2013 човешките ресурси”, финансиран от Европейския социален фонд. Списъците на защитените и на средищните училища са съставени от междуведомствени работни групи, в които влизат и представители на Националното сдружение на общините в Република България.

Водещи

Най-четени