Брюксел: България е готова за Шенген 11.04 | 18:04

Двете страни изпълняват всички изисквания, за да влязат в зоната, признаха официално от ЕК

От iNews.bg

Добри новини за България от Брюксел. След години чакане страната ни най-накрая е призната за способна да пази границите на ЕС и да се присъедини към Шенгенското пространство. "България и Румъния са изпълнили всички изисквания и са готови за присъединяване към Шенген”, обяви на пресконференция говорителят на Еврокомисията Мина Андреева.

За официалното приемане на страната ни и северните съседи в зоната обаче е необходимо да се премине през още едно стъпало. И това е съгласието на всичко останали страни-членки България и Румъния да се присъединят към Шенген. Засега все още не е ясно кога ще се случи това. Въпреки всичко обаче признанието на Брюкесл е достатъчно сериозна атестация и означава, че повече пречки пред нас няма да има.

Към момента в Шенгенската зона влизат 22 от общо 28 членове на Евросъюза, припомня ТАСС. Великобритания, Ирландия и Кипър не влизат в споразумението, а ние, румънците и хърватите се опитваме да бъдем приети там. След днешното съобщение става ясно, че Шенгенската зона скоро ще нарасне до поне 24 държави.

Най-четени