Брюксел: Не сме казвали, че сваляме мониторинга от България 15.04 | 11:41

Чака ви много работа, политиците ви трябва да действат смело, отбеляза Вера Йоурова

От iNews.bg

Европейската комисия не е обещавала сигурно отпадане на мониторинга за България през 2019 г., особено ако не са налице необратими резултати срещу корупцията. Това заяви в интервю за БНР еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, която преди дни ни похвали за постигането на определени резултати, но отправи и доста забележки за ефективността на съдебната ни система.

На въпрос дали при липса на очакваните 17 реформи в правосъдието, мониторингът ще бъде прекратен в края на мандата на тази Еврокомисия, както обеща председателят й, Йоурова отговори: "Не мисля, че г-н Юнкер е обещал гарантирано отпадане на механизма за сътрудничество и проверка. Винаги сме казвали, че очакваме осезаеми резултати и необратимост на реформите, които да работят на практика", обяви Йоурова, предаде КРОСС.

Според нея тази година е решаваща за изпълнението на реформите и в тази връзка пожела повече смелост на българските политици. "Това не е диктат, а диалог. Ние не бихме препоръчали неизпълними неща, но за целта е нужно, не само много професионализъм, а най-вече силна политическа воля и дори много смелост от хората на власт. Защото в България говорим, не само за борба срещу голямата корупция, но и срещу организираната престъпност", убедена е Йоурова.

Очаква се следващият доклад на Комисията за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност да бъде публикуван през декември.

Водещи