Брюксел: Продължавайте борбата с престъпността и корупцията 24.09 | 16:34

Съветът на ЕС утвърди без промени препоръките от докладите на ЕК през юли

От Ралица Стоянова

На днешното си заседание Съветът на ЕС по общи въпроси утвърди без промени препоръките от докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка за България и Румъния, представени през юли.

Съветът оценява положително трайното сътрудничество на двете държави с комисията и останалите страни от Общността. Министрите отбелязват важността на недвусмисления и траен политически ангажимент за изпълнението на целите на механизма, пише БТА.

Съветът приветства постигнатия от България и Румъния напредък в последните пет години. Отбелязва се широката обществена подкрепа в България за стратегията за реформи. Съветът изразява със задоволство, че България е постигнала съществен напредък в развитието на основната правна рамка, включително предприетите сериозни стъпки в посока на отнемането на незаконно придобито имущество.

Съветът отчита, че в ключови моменти правителството е проявило силна политическа воля в постигането на дълбока и трайна реформа. България е на пътя да постигне целите на механизма, пише в заключенията на Съвета на ЕС.

Отново се посочва необходимостта нашата страна да продължи с усилията в областта на приложението на утвърдените промени в борбата с организираната престъпност и с корупцията на високите равнища. Съветът приема, че изборите за нов Висш съдебен съвет са сериозна възможност за излъчването на ръководство на съдебната власт, което да подкрепи независимата, професионална и ефективна съдебна система.

Съветът приветства решението на ЕК да изготви следващия доклад за България в края на следващата година.

В доклада от юли ЕК констатира, че организираната престъпност си остава фундаментално предизвикателство за България. Единствената похвала от Брюксел беше за множеството полицейски операции след идването на власт на ГЕРБ.

Водещи

Най-четени