Брюксел не дава соя в месото, но в родната готова кайма ще има 08.01 | 09:45

Независимо че от Нова година Брюксел забрани влагането на соя в мляното месо, оказа се, че разпоредбата няма да важи за готовата кайма, която се предлага в магазините

От Кремена Бедерева

Независимо че от Нова година Брюксел забрани влагането на соя в мляното месо, оказа се, че разпоредбата няма да важи за готовата кайма, която се предлага в магазините.

Причината е, че по рецептура каймата е месна заготовка (нещо като субпродукт), в която се влагат подправки и хранителни добавки, а не е чисто мляно месо, обясниха пред в. "Труд" от Асоциацията на месопреработвателите. Същото потвърдиха и от Българската агенция за безопасност на храните.

От началото на 2014 г. мляното месо ще трябва да се прави само от чист продукт без соя, консерванти и други добавки. Ще може да се влага само сол - до 1% от масата на месото, гласи разпоредбата на Брюксел. Така ЕК ще се опита да пресече практиката голяма част от месото да е натъпкана със соя, която е най-генномодифицираната агрокултура.

Наред с това от Нова година върху етикетите на мляното месо задължително трябва да има информация за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините. Брюксел изисква още да се посочва, че продуктът не е готов за консумация, а трябва да се сготви.

Задължително върху етикетите ще трябва да се изписват и съдържащите се алергени в пълното им наименование, както и предупреждение, че могат да предизвикат алергична реакция.

По времето на мандата на ГЕРБ бившият аграрен министър Мирослав Найденов създаде стандарт "Стара планина", в който наличието на соя бе тотално забранено. Няколко месеца по-късно самият Найденов обяви, че три фирми нарушават забраната. Проби в Германия обаче показаха, че наличието на соя в колбасите е било незначително. Покрай скандала стана ясно, че страната ни няма лаборатория, в която да проверява соята. 

Тази година от пазара ще изчезнат евтините вносни пилета, пълни с вода, съобщиха междувременно производители. "Причината няма да са нови изисквания на ЕС, а стартиралата у нас работа на спецзвеното на данъчните, което да следи за внос на контрабандни стоки. Още в първия му работен ден бяха задържани подобни пилешки бутчета", посочи пред "Труд" Иван Ангелов от продуктовия борд "Яйца и птици".

Водещи

Най-четени