Брюксел ни глобява със стотици милиони заради злоупотреби с европарите за земеделие 07.04 | 14:32

Вместо реални инвестиции в селско стопанство и туризъм, шефове си купували джипове, яхти и АТВ-та

От iNews.bg

Брюксел готви големи санкции за България във връзка с сериозни нарушения при разходването на евросредства. Става въпрос по-конкретно за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за програмния период 2013-2020 г. По всяка вероятност глобите, които Брюксел ще наложи на страната ни, ще бъдат колосални, твърдят независими източници на БГНЕС. Засега обаче не е ясен точният размер на глобите, макар е твърде възможно той да достигне стотици милиони евро. Това ще бъде решено следващата седмица, когато до Брюксел ще бъде изпратена специална делегация от земеделското министерство и Държавен фонд "Земеделие".

Основната причина за готвените от Брюксел санкции е, че с европарите са били установени сериозни злоупотреби и на практика сериозна част от отпусканите от ДФЗ средства не са били разходвани по предназначение. По-конкретно вместо за осъществяването на конкретни проекти, често се е случвало част от парите да бъдат харчени за луксозни джипове и лимузини, яхти, АТВ-та и други капризи, задоволяващи капризите на някои от бенефициентите по ПРСР. По принцип въпросните превозни средства е трябвало да бъдат използвани за проекти в сферата на селския туризъм, каквито също се финансират по програмата. Те обаче изобщо не са стигнали до туристите.

Установени са били и нарушения на правилата по проекти за възобновяема енергия, също финансирани със средства на ПРСР. И по тази линия България се очаква да претърпи сериозни санкции. Нарушения на правилата и излишно харчене на пари е имало и по отношение на финансирането на дейности за популяризиране на европрограмата за селските райони в обществото. Типичен пример е скандалът с ПР-ките на земеделското министерство, който се разрази при управлението на ведомството от Мирослав Найденов по време на кабинета "Борисов 1".

Водещи

Най-четени