Брюксел ни натиска да разнообразим източниците си на газ 18.06 | 16:40

ЕК иска от нас и да докладваме как ще си гарантираме доставките на ядрено гориво

От iNews.bg

Еврокомисията препоръчва на България да създаде надеждна стратегия за разнообразяване на доставките на газ. В тази връзка страната ни трябва да предвиди и необходимите инфраструктурни проекти. Това се съдържа в огласените днес препоръки на Еврокомисията към страните членки, съобщи БНР.

Препоръките са направени след оценка на представения от всяка държава проект на интегриран план в областта на енергетиката и климата.

Брюксел препоръчва също така София да представи подробни сведения за стратегията за дългосрочните доставки на ядрени материали и гориво, най-вече с оглед на предвиденото увеличаване на ядрените електроенергийни мощности на страната.

България също така трябва да постигне дял на възобновяемата енергия от най-малко 27 на сто до 2030-та година, както и допълнителни икономии на енергия.

Страната ни трябва да набележи и мерки за развитие на конкурентни пазари на едро и дребно, като това да стане  чрез насърчаване на конкуренцията в страната, включително чрез преминаване към изцяло пазарни цени, а и чрез премахване на препятствията пред трансграничната търговия.

Най-четени