Брюксел ни отпусна още 6.1 млн. евро за бежанците 06.02 | 18:57

От ЕК обещават да разгледат скоро и новите ни молби за финансиране на охраната на границата

От iNews.bg

България вече може да разчита на нови средства от Брюксел за охраната на границата си. Европейската комисия одобри още един транш от спешната финансова помощ за България и борбата срещу мигрантската вълна. Председателят Жан-Клод Юнкер обеща миналия септември в Братислава до 160 милиона евро извънредно финансиране за страната ни. Днес България получава още 6,1 милиона евро, уточни пред БНР говорителят на ЕК по миграцията Туве Ернщ. Тази сума допълва вече предоставеното финансиране за България от октомври 2016 г. Общо то вече възлиза на почти 155 милиона евро", обясни той.

3,6 млн.евро от днешния транш отиват за Международната организация по миграция, чиито екипи в България работят за защитата на малолетни мигранти без придружител. Неправителствената организация ще работи и за консултиране на мигрантите и за тяхното доброволно завръщане в родината, ако не получат бежански статут. Други 2,5 млн. евро ще покрият вече предприети мерки от МВР за подобряване управлението на миграцията и българската система за даване на убежище, допълват от Еврокомисията.

Не е изключено в близко бъдеще страната ни да получи още средства за мерките срещу бежанския поток. От Брюксел отбелязват, че България е подала заявления за още проекти, чието спешно финансиране предстои да бъде разгледано.

Водещи

Най-четени