Брюксел ни погна заради енергийната ефективност 22.10 | 15:00

България има 2 месеца за транспонира на евродирективата, за да избегне съд и санкции

От Ростислава Иванова

България не е спазила европейското законодателство в рамките на директивата за енергийна ефективност. Директивата трябваше да бъде транспонирана в законодателствата на страните-членки в срок до 5 юни 2014 г. България разполага с два месеца, за да изпълни задълженията си, след което Европейската комисия ще реши дали да осъди държавата в Съда на ЕС в Люксембург и да наложи съответните финансови санкции.

Това става ясно от публикувания днес месечен пакет от мерки на Комисията в Брюксел за санкциониране на държавите, които не са транспонирали директивите на ЕС в националните си законодателства. Освен нашата страна, предупреждение от ЕК за неспазване на срока са получили още 10 членки на ЕС: Белгия, Кипър, Чехия, Испания, Финландия, Унгария, Литва, Люксембург, Полша и Португалия.

Мерките предвиждат подобряване на ефикасността на отоплителните системи, поставяне на двойно остъкление, изолиране на таваните на сградите. Публичният сектор се задължава да купува само енергийно ефективни сгради, продукти и услуги. Ежегодно правителствата трябва да извършват реновиране с цел увеличаване на енергийната ефективност на 3% от недвижимата си собственост и др.

"Комисията идентифицира непълно транспониране в националното законодателство на България", посочват от ЕК. В директивата е заложено страните-членки да вземат мерки за енергоспестяване от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г., използвайки схемите за задължения за енергийната ефективност или други политически инструменти, които да доведат до подобрения в енергийната ефективност на домакинствата, индустриалните сгради и транспорта.

Предупреждението е само първата стъпка от наказателната процедура, в която влиза страната за неспазване на европейските директиви. Втората стъпка е изпращане на мотивирано становище, което ще стане в случай, че държавата не изпълни ангажимента си пред ЕС в следващите два месеца.

Директивата за енергийна ефективност беше приета през 2012 г. и предвижда пакет от законообвързващи мерки, които да помогнат на ЕС да постигне целите си за 20% енергийна ефективност до 2020 г. Според директивата всички страни-членки трябва да използват енергията по-ефикасно на всички степени от веригата от производството ѝ до финалната ѝ консумация.



Водещи

Най-четени