Брюксел пуска и парите за екология и развитие на регионите 16.06 | 12:47

Последните две оперативни програми за България - "Околна среда" и "Региони в растеж" са на обща стойност 2,8 милиарда евро

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) одобри във вторник и последните две оперативни програми за България - "Околна среда" и "Региони в растеж" на обща стойност 2,8 милиарда евро. Така вече е даден ход и на седемте  европрограми на страната ни за периода 2014-2020 година. Те са за общо 7,6 милиарда евро и основната им цел е да се финансира политиката на сближаване на Европейския съюз.

Парите, които може да получи България по ОП "Околна среда" възлизат на 1,77 млрд. евро, като 1,5 млрд. евро ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейския съюз (ЕС). Останалите средства трябва да бъдат под формата на национално съфинансиране, информира Econ.bg.

Голяма част от европейското финансиране по екопрограмата ще бъде използвана за управление на отпадъците и водите, опазването на околната среда, както и за популяризиране на биоразнообразието.

"Финансирането от ЕС ще помогне също за създаването на действащи системи за предотвратяване и управление на риска, както и за по-добра реакция при природни бедствия като наводнения и свлачища", допълват от Комисията.

Планираният по програма "Рагиони в растеж" бюджет е 1,3 млн. евро, които ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие, като с парите от националното съфинансиране те стават повече от 1,5 млн. евро.

"Програмата ще действа в подкрепа на регионалните и градските политики за справяне с териториалните различия в страната. Тя ще допринесе за по-добро социално приобщаване, енергийна ефективност, свързаност и здравеопазване", съобщават от ЕК.

Предвижда се средствата по ОП "Региони в растеж" да се разпределят според стратегии, разработени от кметствата и общините. "Пряка роля в управлението на средствата от ЕС ще имат 39 градски центъра в България. От изключително значение ще бъде наличието на ефикасна администрация, която получава подкрепа”, допълват от Брюксел. 

Европейският комисар по регионална политика Корина Крецу съобщи първа добрата новина за одобряването на програмите след срещата си с премиера Бойко Борисов. По думите на еврокомисаря "започва процесът на изпълнение, при който инвестициите ще се насочат към ключови области, където ще създаде заетост, ще се развиват иновациите, ще се насърчат младите хора, ще се подкрепят инфраструктурни проекти".

Впечатлена съм от работата на българските власти, заяви еврокомисарят във връзка с усвояването на средствата от предходния програмен период. По думите й съвместното усилие вече дава резултати - усвояването на евросредствата е над 76, 3 процента. "Само преди 6 месеца нивото на усвояване беше около 60 на сто, посочи гостът. Тя отбеляза също успешно избегнатия риск от връщане на 250 млн. евро. Все още остават 1, 8 млрд. евро до края на програмния период" , припомни Корина Крецу, цитирана от БТА.

"Това, че 6 млрд. и 600 млн. са одобрени в ОП "Околна среда" и "Региони в растеж" е изключителен успех, и това, че сме минали 75 % усвояване, убеден съм, че в края на годината ще отидем към 92 %", коментира Борисов. "Благодаря на еврокомисаря и на Юнкер за това, което направиха в България в последните месеци, защото вече сме спасили 250 млн. лв., което означава, че 250 млн. евро са отишли в българския бизнес, градове и села. Той заяви, че кабинетът полага огромни усилия, тъй като всички екипи работели.

"Ще положим огромни усилия в следващите месеци тези пари да влязат в българската икономика, конкурентоспособност, подпомагане на малкия и средния бизнес, екология, ВиК, инфраструктурни проекти. Във всичко, което е много важно-като работни места, региона и екологията", каза Борисов.

Той отбеляза, че се надява тази политическа стабилност да продължи. "Винаги съм благодарил на партиите, които подкрепят кабинета, защото това, което е сега, нямаше да е възможно", поясни премиерът. Борисов продължи, че освен милиардите, които влизат в България на базата на европейската солидарност, той запознал еврокомисар Крецу с парите, които се събират повече от бюджета по линията на борбата с корупцията и контрабандата, което давало възможност за влагане на повече пари в бюджета за кофинансиране на други проекти.

Водещи

Най-четени