Брюксел ще ни прави сериозен играч на газовата карта на Европа 06.09 | 18:54

ЕК ще подкрепи изграждането на газовия хъб, бъдещето му няма да зависи от никакви „потоци”, категоричен е Клаус-Дитер Борхард

От Кристиан Костурков

България все пак ще получи шанса да се превърне в сериозен играч на газовата карта на Европа. И това ще стане чрез изграждането на нашия проект за газов хъб "Балкан”. Идеята, която се роди преди по-малко от година, вече е в полезрението на Брюксел, който смята да окаже сериозна подкрепа на България, включително финансова, за реализацията на идеята за международен газоразпределителен център край Варна. Това става ясно от думите на директорът на генерална дирекция "Енергетика" на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард, който взе участие в започналата вчера в Морската ни столица  инвеститорска конференция, посветена на газовия хъб "Балкан”, в рамките на която участниците днес посетиха компресорната станция в Провадия.

Той е категоричен, че Брюксел твърдо застава зад идеята за реализацията на българския хъб и ще работи за изграждането му. Борхард бе категоричен и че родната инициатива ще се реализира независимо от развитието на газови проекти, преминаващи близо до България. "Газовият хъб "Балкан" ще се развива, независимо от "Турски поток" и от "Северен поток-2", казва Борхард, цитиран от БНР. От което става ясно, че при реализация на идеята през нашата страна може да започнат да минават много сериозни потоци от синьо гориво, което вече ще позиционира страната ни на много по-високо ниво като транзитьор на газ не само от локално или регионално значение.

От думите му става ясно и Европейската комисия ще участва в тристранни срещи с Русия, както и с всяка друга страна, която е потенциален доставчик на синьо гориво за българския газоразпределителен център. Така той включително и потвърди намерението на Брюксел да откликне на призива на премиера Бойко Борисов, който вчера от трибуната на конференцията покани ЕК да участва в тристранни преговори на България с всеки потенциален доставчик на газ за хъба, независимо дали той идва от Русия, Азербайджан, Турция и т.н.

Освен това с думите си Борхард потвърждава и ангажимента на Еврокомисията да ни сътрудничи не само по отношение на изграждането на проекта, но и за намирането на доставчици на синьо гориво за него. "Европейската комисия е готова да се проведат такива тристранни срещи, независимо дали с Русия или друга заинтересована страна, тъй като това е проект не само между Европейската комисия и България, но той е за целия регион”, казва още Борхард.

Той отбеляза още, че първоначално проектът може да заработи дори и без доставки на руски газ. Това обаче няма да бъде добре, тъй като ще намали конкурентоспособността му, предаде БТА. Затова вероятно и самата ЕК ще настоява Русия да доставя синьо гориво за газовия хъб "Балкан” по време на тристранните срещи.

По отношение на финансовата помощ, която Брюксел ще окаже на България за реализацията на проекта, Борхард обясни, че до 9 ноември в ЕК трябва да бъде представено предложението за извършване на предпроектни проучвания за реализацията на газовия хъб. Едва след това ще може да бъде осигурено и финансиране за изграждането му.

Паралелно с това стана ясно и че изграждането на газопровода "Турски поток” не може да попречи на реализацията на българската идея за газов хъб. Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че двата проекта не са конкурентни. В същото време той посочи и че "Балкан” не е нито алтернатива, нито продължение, нито пък някакъв променен вариант на "Южен поток”. Както и че двата проекта нямат нищо общо.

Водещи

Най-четени