Бум на бебета в село Първомай 22.01 | 12:00

Дори в трудните години има над 25 новородени в селището

От Цанка Донкова

Бум на новородени отчитат в петричкото село Първомай. Макар че в повечето части на страната броят на ражданията намалява, жителите в селището се увеличават. Дори в трудните години се раждат по над 25 бебета, съобщава в. "Стандарт".

35 е броят на новородените за миналата година. Заради увеличеният брой раждания през последните години вече няма достатъчно места в детската ясла и в детската градина.

"Искаме ново и модерно Обединено детско заведение. В момента яслите ни са допотопни. Хлапетата са в сграда, строена в далечната 1963 година. Други учат в кметството, над моя кабинет. Правили сме ремонти, но условията не са добри", твърди селският управник.

Проект за ОДЗ с капацитет над 150 деца е бил изготвен преди две години. Стойността му е около 1,5 млн. лв. Жителите на селото се надяват да кандидатстват с него по някоя от европейските програми, за да могат да решат проблемите си.

"Най-важното е, че в селото ни прирастът е положителен, вече гоним 4000 жители", заяви Методи Попов. Той призна ,че капацитетът на сегашната детска градина никак не е достатъчен и доста малчугани са си вкъщи, защото няма места за тях.

Увеличението на населението е и заради голямото трудолюбие на местните хора, които успяват да се справят финансово, въпреки кризата.

Водещи

Най-четени