Бум на некоректните наематели 16.01 | 19:38

Проблемите започват още от подписването на договора

От Цанка Донкова

Броят на некоректните наематели в страната се увеличава, съобщава bTV. Проблемите започват още от подписването на договора, минават през начина на плащане и накрая се стига до полицията. Това отчитат адвокати, занимаващи се подобни дела.

"Собственикът има право да заведе по т.н. бързо производство - иск за опразване на собствения си имот. В това производство не може да се претендират някакви други неща, освен изваждането на некоректния наемател”, заявява Теодор Божинов, юрист.

Исковата молба се подава в компетентния съд. Резултат се чака до месец и половина. Той може да е само фактическо извеждане на хората. Всичко може да приключи в този срок, но само ако няма проблеми с договор и са налични доказателствата за липса на плащания.

През 2011 г. Анелия Тренчева дава под наем на холандци къщата си с 10 дка двор и конюшня в Разградско село.

"Те се пренесоха в България с коне, с кучета, с всичко. Отначало си плащаха наема. И от октомври спряха да плащат”, разказва тя.

Месеци на ред чужденците не плащат наема си, нито напускат имота, въпреки многобройните покани. Анелия пуска и жалба в прокуратурата. Следва обаче нови проблеми за жената, след като ответниците също са си взели защита.

"Прокуратурата разпореди проверка на нас - че сме собственици”, посочва жената.

Според защитата на холандците, те са извършили подобрения на къщата и имота на стойност 48 000 лв. и искат тези средства да им бъдат възстановени.

Собствениците обаче отричат да са се съгласявали с такъв ремонт.

Очаква се решение на казуса.

Водещи

Най-четени