Бум на сигналите за деца в риск! Почти винаги са виновни родители 08.01 | 17:01

Малолетни майки, които не са подготвени да са родители или наркозависимост са само част от проблемите, предупреди ДАЗД

От Филипа Тодева

Общо 1828 обаждания са получени на безплатната национална телефонна линия за деца на Държавната агенция за закрила на детето 116 111 в периода 24 декември – 1 януари, най-много са те на 29 декември, а най-малко - на 25 декември. Това отчетоха от ДАЗД.

Рекорден брой сигнали за дете в риск – 54, са получени само за един месец – декември 2014 година. 15 от тях са постъпили през празничните дни /13 - между 24 и 31 декември, и 2 на 01 януари/. В сравнение със същия период на миналата година увеличението е двойно, тогава в празничните декемврийски дни са постъпили 8 сигнала за дете в риск. Подобни сигнали стават все по-чести на НТЛД.

В повечето случаи става дума за няколко вида риск, но неглижирането присъства с голяма честота, вероятно защото много проблеми на самите родители водят до пренебрегване нуждите на децата им или липса на умения да ги отглеждат.

"В 7 от случаите през празничните дни има данни за неглижиране от родителите, като например: отглеждане на малки деца от много млада едва навършила пълнолетие майка, която няма социална подкрепа и родителски умения; дете, което се отглежда в потенциално опасна среда поради съмнения, че родителите са зависими от психоактивни вещества. Информации за неглижиране са подадени от Добрич, Ихтиман, Димово, Варна, София.

Три от сигналите съдържат данни за упражнено физическо и психическо насилие в семейството от родители. Децата, свидетели на домашно насилие, не само преживяват тежко да виждат тормоза, а много често те самите стават жертви. Това се отразява пагубно върху психиката им и по-нататъшното им развитие и реализация", алармират експертите.

Подаден е сигнал за риск от изоставяне на две деца със заболявания, чиято майка упражнява физическо насилие върху тях, злоупотребява с алкохол и не се справя с предизвикателствата по отглеждането им. Момиче е потърсило помощ за своя приятелка в тийнейджърска възраст от София, която търпи физическо и психическо насилие от своите родители, които дори я гонят периодично от дома.

Има сигнал и за баща, упражняващ системно и тежко физическо и психическо насилие над съпругата и децата си във Варна.

Водещи

Най-четени