Бургазлии пак дишат мръсен въздух 12.12 | 12:33

Според експертите има завишени стойности на бензен и фини прахови частици

От Кремена Бедерева

Рано тази сутрин - в 9.37 часа мобилната лаборатория на община Бургас за изследване качеството на въздуха е отчела нарушение в качеството. Маринета Николова, директор дирекция "Опазване на околната среда” в община Бургас, каза, че има завишени стойности на бензен и фини прахови частици.

Станцията в момента се намира в парк "Изгрев” на к-с "Славейков” срещу МБАЛ- Бургас. Николова обясни, че бензенът е един от основните замърсители на атмосферния въздух и като такъв нивата му се следят от мобилната станция. Компетентният орган за замърсяването на атмосферния въздух обаче е РИОСВ.

"Наредбата, която регламентира показателите на качеството на атмосферния въздух, определя средно годишна норма за този показател от 5 микрограма и в този смисъл не може да се говори с колко е превишена допустимата норма за този показател, но е факт, че отчита завишени стойности за бензена”, обясни още Николова пред агенция "Фокус".

Мобилната лаборатория се разполага по график за срок от 2 седмици в различните жилищни комплекси и райони на Бургас.

iNews припомня, че на 23 ноември неприятни миризми на пропан-бутан във въздуха тормозеха бургазлии заради неблагоприятните метеорологични условия.

Тогава четири дни Бургас бе затиснат от плътна мъгла, в съчетание с високата влажност между 95-99% на въздуха и почти пълно безветрие, замърсителите няма как да се разсейват. Влияние оказва и битовото отопление, тъй като времето е достатъчно хладно и се налага включване на печки на дърва и въглища.

Данните от автоматичните станции показват, че няма превишение на допустимите норми на контролираните замърсители. Завишението на нормите за фини прахови частици е до 2,5 пъти.

 

Водещи

Най-четени