Бургазлии се оплакват от обгазяване, РИОСВ казва, че няма 18.04 | 17:49

Множество сигнали за миришещ предимно на газ въздух е имало рано тази сутрин

От iNews.bg

Поредица от сигнали за лоша миризма на въздуха в Бургас са постъпили рано тази сутрин на зеления телефон в морския град. Инспектори от РИОСВ и отдел "Екология" на Община Бургас са направили проверка. Резултатите показват, че няма обгазяване в Бургас, предаде БГНЕС.

"Рано сутринта между 5:30 и 6:00 часа имаме постъпили сигнали на зеления телефон от Община Бургас и директно на телефона на инспекцията. Основно е за миризма на газ, на пропан бутан, което разбира се ни поозадачи, но още със започването на работния ден проверихме всички станции, работещи на територията на града към Изпълнителната агенция по околна среда и води. Нямаме превишение на показателите бензен, сероводород, серни съединения характерни за такъв вид усещане и миризми”, заяви началникът на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова. Тя уточни, че е направена проверка още в пристанище Бургас, жп гарата, летището, както и в рафинерията. Екоинспекцията е получила и редица гневни имейли, а десетки са недоволствата в социалните мрежи. Миризмата на пропан бутан била усетена рано сутринта в различни точки на града.

"Зависи от вятъра, може би. В "Братя Миладинови” живея”, сподели жителка на един от бургаските комплекси. "Когато се влиза от магистралата се усеща малко”, каза пък гост на града. "Принципно не е от най-чистите градове като въздух и то точно заради нефтозавода”, добави друга бургазлийка.

Само преди месец Инициативен комитет организира два протеста в Бургас за чистотата на атмосферния въздух. Вследствие на недоволствата, рафинерията, която е производител на въглеводороди и дървопреработвателната фабрика- причинител на фини прахови частици, беше санкционирана от екоинспекторите.

Водещи

Най-четени