Бургазлии ще си отдъхнат - изнасят транзитния трафик извън града 22.07 | 14:36

Въвеждат се промени в стопанисването на част от улиците

От Цанка Донкова

Бургазлии вече ще си отдъхнат. След като години наред по време на летния сезон градът се превръща в една своеобразна магистрала, най-сетне транзитният трафик ще се изнесе.

Това ще стане благодарение на договорка между председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стефан Чайков обсъди и кмета на община Бургас Димитър Николов. Двамата са обсъдили възможностите за изнасяне на транзитния трафик към Южното Черноморие извън града и са решили да се въведат промени в стопанисването на част от улиците, съобщава пресцентърът на агенцията.

АПИ ще прехвърли на община Бургас стопанисването на улиците "Стефан Стамболов" и "Струга", а общината да предаде за управление на държавната пътна администрация улиците "Професор Якимов" и "Крайезерна". По този начин транзитното движение ще бъде изнесено извън 5 жилищни квартала - "Славейков", "Зорница", "Братя Миладинови", "Изгрев" и "Възраждане", ще се повиши безопасността и удобството при пътуването, както и опазването на околната среда в областния град.

Чайков и Николов са се уточнили през есента двете институции координирано да кандидатстват за финансиране от европейските фондове с проект за изграждане на 4-лентов път на ул. "Крайезерна". "Работният проект е изготвен от община Бургас и за изпълнението му са отчуждени необходимите имоти", е уверил Николов.

С изпълнението на този обект и на пътен възел "Запад" транзитното движение на тежкотоварни и леки автомобили ще се изнесе изцяло извън централната градска част.

Чайков е подчертал, че през септември, след приключване на активното пътуване към черноморските курорти, ще започне предвиденият ремонт на пътя Бургас - Сарафово. За изпълнението му от бюджета на агенцията са осигурени 1,2 млн. лв.

Водещи

Най-четени