Бургас получава още 340 хил. лв. заради щетите при зимни наводненията 26.10 | 15:35

Парите са предназначени за възстановяване на публичната инфраструктура, пострадала от вредното въздействие на водите в периода декември 2009 - февруари 2010 г.

От Силвия Стоядинова

Община Бургас ще бъде компенсирана със средства, заради щетите от наводненията преди година. Града ще получи безвъзмездно от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет веднъж 308 843 лв. и втори път 33 780 лв.

Парите са предназначени за възстановяване на публичната инфраструктура, пострадала от вредното въздействие на водите в периода декември 2009 - февруари 2010 г. Тогава, след незапомнено тежка зима, бяха наводнени няколко бургаски квартала и съставни селища.

С първата сума от над 300 000 хил. лв. ще бъдат възстановени засегнатите от бедствието водостоци и пътища в квартал Горно Езерово. Община Бургас своевременно изготви технически инвестиционен проект за ремонт на водостоците, който ще бъде реализиран със спечелените държавни средства. Най-пострадали са улиците "Кооперативна" и "Бреза". Предстои разширяване на тръбните водостоци и увеличаване на тяхната пропускателна способност, за да могат при интензивен дъжд успешно да обират водите и кварталът да не се наводнява.

Останалите пари ще послужат за ремонт на ОУ "Христо Ботев" в квартал Долно Езерово. Неговата сграда беше сред сериозно наводнените обекти - в котелното помещение водата стигаше до 90 см. Течове имаше и по горните етажи, а покривът на училището е с отлепени изолационни пластове.

Средствата, които получава общината са поредната целева помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Водещи

Най-четени