Бургас празнува Никулден и подарява безплатно паркиране 06.12 | 09:44

Празникът на града ще бъде отбелязан подобаващо

От Кремена Бедерева

В Бургас синята зона няма да работи, съобщиха от пресцентъра на общината.

На Никулден - празник на град Бургас - синята зона няма да работи и паркирането в центъра ще е безплатно.

Общината призовава бургазлии да шофират внимателно, за да не се стига до инциденти, както на 6 декември, така и на 8-ми, когато е студентският празник.

Община Бургас е подготвила и разнообразна програма по случай празника на града, съобщиха от пресцентъра на общината. Кметът Димитър Николов покани всички бургазлии да посетят събитията в програмата, посветена на градския празник Никулден.

Графити художниците от Me click сложиха нейното начало. В унисон с тазгодишната ретро концепция, момчетата изрисуваха специално монтирана 8-метрова графити стена до сградата на Общината. Стилът е vintage, а тематиката рибарска. Гостите и жителите на града могат да видят творбата и да се снимат пред нея до 8 декември.

Тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий от 8.30 часа в храм "Света Богородица”.

В 9.00 часа започва тържествено заседание на Общински съвет – Бургас в заседателна зала Културен дом на Нефтохимика.

От 10.00 часа на площад "Атанас Сиреков” ще се проведе ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг. В 10.30 часа Регионален исторически музей – Бургас е подготвил освещаване на Никулденска обредна трапеза.

Литийно шествие с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари ще започне в 11.00 часа от храм "Света Богородица” до Моста. Пред общината и пред храм "Св. Николай Чудотворец” жителите и гостите на град Бургас могат да опитат рибен курбан от 11.30 часа.

Празничен Никулденски концерт с участието на народната певица Жечка Сланинкова, ПФА "Странджа”, ФА "Атанас Манчев”, ФTА "Никола Гинов” при МКЦ - Бургас, ДФТА "Радост” при ОДК – Бургас, ТФ "Младост” при СОУ "Константин Петканов”, ДФФ "Звъника” и школа по гайда при НЧ "Паисий Хилендарски” ще започне от 11.30 часа в к-с "Меден рудник”, пред храм "Св. Николай Чудотворец”. В 13.00 часа в Дружество на художниците – Бургас, Изложбена зала на ул. "Александровска” № 22 ще бъде представена традиционна изложба на бургаските художници, на която ще се връчи наградата "Художник на годината” и ще се обяви "Бург на годината”.

Пред сградата на общината златна снимка на именниците могат да си направят бургазлии от 13.30 часа на площад "Атанас Сиреков” пред сградата на общината. Празничен Никулденски концерт е подготвила общината с участието на: "Фондацията” (Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Венко Поромански, Славчо Николов), Мишо Йосифов – секстет и "Сентиментъл Суингърс”, Рафи, ПФА "Странджа”, ученически хор и оркестър при НУМСИ "П. Владигеров” и водещ Христо Гърбов от 18.00 часа. Честването на празника приключва с тържествено включване на Коледните светлини на Бургас.

Водещи

Най-четени