Бургас се заема с тежката задача да премахне щетите от наводнението 08.09 | 11:52

Едрогабаритна техника влиза в рибарското селище

От Христина Рафаилова

Бургас се заема с тежката задача с премахването на щетите от наводнението. Кметът на града Димитър Николов заяви пред агенция "Фокус", че днес в 12:00 часа в рибарското селище ще влезе едрогабаритна техника, която масово ще извозва всички отпадъци в зоната на Ченгене скеле. 

Също така ще бъде обезопасен подходът към селището. За момента оттам не могат да минат тежки машини, тъй като има опасност от срутване на надлеза. 

"Два часа след това на временното депо на бетонната площадка започват да се депонират отсевки, чакъл и фракции. Ще се предостави и техника, за да може да съдействаме на хората и да кажат къде е необходимо да се оправят подходите към самите къщи, и да се запълнят дупките, изкопани от силата на водата. Вече са сформирани два екипа от представители на общината", посочи градоначалникът. 

Днес стартира и проучването откъде е дошла огромната водна маса, заляла Ченгене скеле. Предстои обследване на пътя на водата към река Отманлийска. Кметът уточни, че водният басейн в по-голямата си част се намира на територията на община Созопол. Поради това оттам са поискани техника, материали и специалисти. 

Осигурили сме високопроходими машини, които да направят подробното обследване на пътя на водата, защото никой не е застрахован, ако утре се случат отново такива обилни дъждове, да се повтори това същото бедствие. Необходимо е да предприемем всички необходими мерки”, каза Николов.

Екипи на Агенцията за социално подпомагане ще минат по адресите на пострадалите от наводненията хора, за да опишат щетите. 

"До няколко часа ще изпратим искането към Комисията по бедствия и аварии с подробно техническо описание на всички разрушени инфраструктури. Успоредно с това се свързахме с Агенция "Социално подпомагане" и вече екип на агенцията на място с представители на общината ще минат през всеки един адрес. Ще бъдат раздадени бланки на хората и ще им бъде обяснено как да попълнят заявленията, за да им бъдат отпуснати финансови помощи във връзка с претърпените щети. Спешно ни е необходимо да започне укрепването на моста на село Извор и на единия мост, който се намира в Маринка", посочи Николов.

По предварителни данни щетите от водната стихия са на стойност над 1,5 милиона лева само в община Бургас.

Водещи

Най-четени