Бургаските миньори стачкуват 18.09 | 08:58

42-мата работници няма да излязат от мината, докато не им се платят заплатите

От Кремена Бедерева

Миньорите от бургаската мина "Черно море” са в ефективни стачни действия, предаде Радио "Фокус” – Бургас.

Работещите в нощната смяна 42 миньори не излязоха от забоите. Няма да го направят, докато не получат дължимите им заплати. Те са започнали работа в 24.00 часа и в 7.00 часа и е трябвало да приключат смяната си, но това не се е случило.

Малко по-рано тази сутрин екип от трима минни спасители влязоха в рудника. Те посочиха, че има опасност за здравето на миньорите, ако останат по-дълго под земята от осем часа. Спасителите също ще останат долу, колкото е необходимо.

От синдиката съобщиха, че на миньорите, които остават в мината ще им се носи храна и вода. На място бе и областният управител на Бургас Павел Маринов, който отказа коментар пред журналисти.

Преди да предприемат ефективни стачни действия в два поредни дни работещите двете смени миньори протестираха предупредително по едни час. Те очакват да получат изработените от тях заплати за юли и август.

но това така и не се случи. О ръководството на мината съобщиха преди дни, че дължат за заплати на работещите в мината около 400 миньори около 600 000 лева.

Водещи

Най-четени