Бургаските свещеници призовават: Останете си вкъщи за предстоящите светли празници! 08.04 | 15:30

Те призовават да не се носят цветя, които да се внасят в храмовете, както и да не се продават цветя пред църквите!

От iNews.bg

Кметът Димитър Николов, директорът на ОД на МВР комисар Радослав Сотиров, директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров и зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева проведоха среща с представителите на Българската православна църква в Бургас, на която обсъдиха общи мерки за Цветница. "Заедно с вас имаме отговорността да създадем такава организация, че да не застрашим здравето и живота на хората. Разчитам, че ще ни помогнете и ще спазим всички мерки за минимизиране на риска", обърна се към духовниците кметът Димитър Николов. Свещениците от всички бургаски храмове и Сливенският Митрополит Йоаникий отправят призив към миряните да останат по домовете си!

Те призовават да не се носят цветя, които да се внасят в храмовете, както и да не се продават цветя пред църквите! В храмовете да се влиза само със защитна маска и ръкавици! Да не се целуват иконите, миряните само да се покланят пред тях! Да се спазва отстояние пред и в храмовете! Да не се допуска струпване около свещниците! Свещениците ще отговарят за реда и пропускателния режим в църквите, за да се избегне струпването на хора. Извън храмовете контролът ще бъде осъществяван от полицията. Всички кметски наместници по селата, съвместно с църковните настоятелства са длъжни да участват в прилагането на мерките за безопасност на църквите. В църквите, в които е възможно ще бъдат осигурени освен входове и различни изходи. Върбовите клонки ще се дезинфекцират преди раздаването им. Повечето свещеници са организирали даването на клонки и свещи да става пред самите храмове, където има такава възможност. Специална организация е създадена в храм "Свети Николай Чудотворец" в к-с "Меден рудник".

Там ще бъдат извадени пред църквата, освен върбовите клонки, също така иконите и свещниците, за да се ограничи влизането на хора вътре. Днес бяха раздадени защитни шлемове на всички свещеници. На всички бургаски храмове са доставени защитни маски, ръкавици, платчета напоени с дезинфектанти и дезинфектанти, с които ще се обработват входните врати и иконите.

Следващата среща на кризисния щаб с бургаските духовници ще бъде следващия вторник за набелязване на мерки за предстоящия Великден. Информация от заседанието на Общинския кризисен щаб днес: Няма новорегистрирани заболели с коронавирус в Бургас и областта. Петима пациенти са настанени в УМБАЛ-Бургас и двама в болницата в Айтос. Всички настанени пациенти с доказан коронавирус са в добро общо състояние. Взетите до момента проби на медиците от Спешния център са отрицателни. Отрицателни са и пробите на изследваните полицаи от КПП-та и служителите на Жандармерията, както и екипите в кв. Победа. Общинският кризисен щаб работи и по извадка за изследване на завърнали се от чужбина жители на кварталите Победа, Горно Езерово, Рудник и Черно море. Целта е да бъдат изследвани всички най-рискови групи, както хората, които работят на първа линия като Бърза помощ и полиция, така и в ромски квартали, където има завърнали се от чужбина и поставени под карантина лица. Изследвани ще бъдат и всички служители на Инфекциозно отделение и Спешния център на УМБАЛ-Бургас. Пробите, които се правят се поемат от бюджета на Община Бургас. 3000 предпазни маски ще бъдат осигурени за служителите на ОД на МВР-Бургас за работата им на терен по време на предстоящите Великденски празници. 1491 са лицата под задължителна карантина в областта, от тях 620 са в община Бургас. Трима граждани са предадени на прокуратура за нарушаване на задължителната карантина. 7 акта са съставени за нарушение на заповедта на министъра на здравеопазването за ограничение на зоните за свободно придвижване. 56 са до момента постъпилите заявления по новата програма на Общинския съвет за заявка за хранителни пакети. На заседанието на щаба днес присъстваха народните представители Димитър Бойчев и Галя Желязкова, които връчиха дарение от 300 предпазни маски тип FFP 5. Те ще бъдат разпределени на служителите на УМБАЛ-Бургас и Спешния център. Нови доставки на защитни облекла са осигурени днес за медиците от УМБАЛ-Бургас, КОЦ- Бургас, Диализните центрове и Спешна помощ.

Водещи